Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 12
Uluslararası Ticaret ve Lojistik Lisansüstü Eğitim Sürecinin Öğretim Üyelerinin Bakış Açısından Değerlendirilmesi
2024
Dergi:  
Kırıkkale University Journal of Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Bireylere lisans derecesinin ötesinde uzmanlaşma ve araştırma becerilerini geliştirme fırsatı sunan lisansüstü eğitimde yüksek nitelikli insan kaynağı yetiştirmek hedeflenmektedir. Bu hedefi gerçekleştirmek için, verilen eğitimin de kaliteli olması gerekmektedir. Bu noktada da lisansüstü eğitim süreci ve bu süreçte yaşananlar önem taşımaktadır. Bu sürecin değerlendirilmesi, varsa sorunların giderilmesi daha iyi bir lisansüstü eğitime zemin hazırlamaktadır. Sürecin değerlendirilmesinde, öğrenciler kadar öğretim üyelerinin görüşleri de dikkate alınmalıdır. Öğretim üyelerinin lisansüstü eğitim süreci ve bu süreçte yaşadıkları sıkıntılar hakkındaki değerlendirmeleri bu alandaki eksikliklerin giderilmesine katkı sağlamaktadır. Bu nedenle bu araştırmanın amacı, Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalında görev alan öğretim üyelerinin lisansüstü eğitim süreci ve bu süreçte karşılaştıkları sorunlar hakkındaki görüşlerini ortaya koymaktır. Araştırmanın örneklemini 2022-2023 eğitim öğretim yılında Türkiye’nin farklı üniversitelerinde amaçlı örnekleme yöntemi ile seçilen Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalında görev alan 20 öğretim üyesi oluşturmaktadır. Araştırmada veriler derinlemesine görüşme yöntemi ile toplanmıştır. Toplanan veriler analiz edilirken betimsel analiz ve içerik analizinden yararlanılmıştır. Araştırma neticesinde Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalında öğrenim gören lisansüstü öğrencilerin en fazla akademik kariyer, mesleki gerekçe ve kişisel gelişim nedeniyle lisansüstü eğitim aldıkları, öğrencilerin verilen görevleri zamanında yapması ve öğretim üyeleriyle iletişim kurarken iletişim biçimlerine dikkat etmesinin önemli olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğrencilerin genellikle birinci dönem sonunda ve kendi tercihleri doğrultusunda danışman seçtikleri, bölümlerinde hem seçmeli hem de zorunlu derslerin beraber bulunduğu, tez konusu seçilirken öğrencinin ilgi alanına göre konu belirlendiği, öğrencinin zorlandığı yerde danışmanın konu seçiminde yardımcı olduğu, danışmanların aylık ya da ihtiyaç duyulduğunda öğrencileri ile iletişime geçtiği tespit edilmiştir. Ek olarak lisansüstü eğitim sürecinde öğrencinin sorumluluğunu zamanında yerine getirmeme, araştırma yapmama/bilmeme, devamsızlık, farklı lisans mezuniyetlerinin yarattığı sıkıntılar, mesleki uygulamaya dönük derslerin verilmemesi ve hocaların alan hocası olmaması, yazım hataları gibi unsurların çoğunlukla sorun oluşturduğu saptanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation Of International Trade and Logistics Postgraduate Education Process From The Perspective Of Faculty Members
2024
Yazar:  
Özet:

Postgraduate education aims to train highly qualified human resources who can specialize and develop their research skills beyond their undergraduate degree. To achieve this goal, it is important to provide high-quality education. Evaluating the postgraduate education process and eliminating any problems that arise can pave the way for better postgraduate education. In order to evaluate the process, the opinions of both faculty members and students should be taken into account. The evaluations of faculty members and the issues they face during the postgraduate education process can help eliminate the deficiencies in this field. The research aims to reveal the opinions of faculty members working in the Department of International Trade and Logistics about the postgraduate education process and the problems they encounter. The sample consists of 20 faculty members from different universities in Turkey, selected by purposeful sampling method in the 2022-2023 academic year. In-depth interviews were conducted to collect data, and descriptive and content analysis were used to analyze the data. The research concluded that postgraduate students in the Department of International Trade and Logistics mainly pursue postgraduate education for academic career, professional development, and personal growth. It is important for students to complete their assigned duties on time and communicate effectively with faculty members. Students usually choose an advisor at the end of the first semester, and departments offer both elective and compulsory courses. The thesis topic is determined according to the student's interest, and the advisor helps the student choose the subject where the student has difficulty. Advisors meet with students monthly or as needed. In addition, it has been determined that elements such as the student's failure to fulfill his/her responsibilities on time during the graduate education process, not doing research/knowledge, absenteeism, problems caused by different undergraduate graduations, not giving professional practice-oriented courses and the professors not being field teachers, and clerical errors are often problems.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Kırıkkale University Journal of Social Sciences

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 432
Atıf : 2.317
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini