Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 10
Endülüs’te Medreselerin Kuruluşu ve Eğiti-min Yapıldığı Mekânlar
2022
Dergi:  
Hikmet Yurdu Düşünce-Yorum Sosyal Bilimler Araştırma Dergisi
Yazar:  
Özet:

Yüksek düzeyde eğitim-öğretimin yapıldığı başlıca mekânlar olarak medreselerin ortaya çıkışı, kurulduğu coğrafyaya göre farklı zaman dilimlerinde gerçekleşmiştir. Medreseler X-XI. yüzyıldan itibaren Horasan ve Mâverâünnehir bölgelerinde kurulup gelişmeye başlamış, bu bölgelerden Batı’ya doğru ise tedrici bir gelişim seyri göstermiştir. Bu bakımdan medrese kurumunun hem geç bir tarihte ortaya çıktığı hem de Doğu’ya nazaran az sayıda olduğu coğrafyalardan biri Endülüs’tür. Bizim bu çalışmadaki amacımız, medrese kurumunun Endülüs’te ortaya çıkış zamanını tespit etmeye çalışmak ve eğitimin hangi kurumlarda icra edildiğini ortaya koymaktır. Dolayısıyla tarihî kaynaklardan hareket edildiğinden çalışmada belgelere ve dokümanlara dayalı veri toplama ve içerik analizini esas alan nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Bu bağlamda veriler toplanırken öncelikle temel kaynaklara (tabakât ve terâcim) müracaat edilmeye çalışılmış, yorum ve çıkarımlarda bulunurken farklı araştırmalardan da istifade edilmiştir. Endülüs’te medresenin ilk olarak ne zaman kurulduğuyla ilgili farklı düşünceler öne sürülmüşse de bunun geç bir dönemde (XIII-XIV. yüzyıl) gerçekleştiği anlaşılmaktadır. Mâlikî vakıf hukukunun etkisi, ilim yolculukları (rihleler), coğrafyanın maruz kaldığı savaşlar, coğrafik ve kronolojik faktörler, iç karışıklıklar ve siyasî istikrarsızlıklar medresenin Endülüs’te tam anlamıyla kurumsallaşamamasının sebepleri olarak zikredilebilir. Bu nedenle medreselerden ziyade evler, mektebler (küttâb, mekâtib), mescitler ve mescidü’l-câmi‘/câmiler eğitim-öğretimin icra edildiği başlıca mekânlar olmuştur.

Anahtar Kelimeler:

The Creation and Training Of The Medresels In Endulus
2022
Yazar:  
Özet:

The appearance of medreses as the main places where high-level education is performed, according to the geography in which they were established, took place in different time spheres. It is X-XI. Since the century, it has been established and developed in the Horasan and Mâverâünnehir regions, and from these regions to the west has shown a progressive development. In this regard, one of the geographies in which the medrese institution appeared both in a late history and in which a small number of people came to the east is Endulus. Our goal in this study is to try to identify the time of the medical institution appearing in Endulus and to reveal in which institutions the training is carried out. Therefore, since it is moved from historical sources, the study used the quality research method based on data collection and content analysis based on documents and documents. In this context, the data was collected first and foremost to be interacted with the basic sources (tabakât and terâcim), and the comments and findings were also used from different researches. In Endulus, different ideas were suggested about when the medresen was first established, but in a late period (XIII-XIV. It is clear that the century is happening. The influence of the legal foundation law, the scientific trips, the wars under which the geography is exposed, the geographical and chronological factors, internal confusions and political instabilities can be mentioned as the reasons for the fact that the medresen cannot be fully organized in Endulus. Therefore, instead of medreses, houses, mektebler (küttâb, mekâtib), mosquitoes and mosquitoes were the main places where education was performed.

Anahtar Kelimeler:

0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Hikmet Yurdu Düşünce-Yorum Sosyal Bilimler Araştırma Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 400
Atıf : 699
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini