Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 66
 İndirme 27
Algılanan Örgütsel Destek ile Algılanan İş Performansı Arasındaki İlişkide İş Tatmininin Aracı Rolü
2020
Dergi:  
Turkish Studies Economics, Finance, Politics
Yazar:  
Özet:

Bireylerin çalıştıkları kurumlardan destek aldıklarını hissetmeleri iş tatminlerini arttırmada önemli bir rol oynamaktadır (Eisenberger vd., 1997). Sosyal Değişim Teorisi’ne göre (Blau, 1964) belirli koşullar altında, bireyler fayda gördükleri kişi ve örgütlere faydalı olarak karşılık verme çabası içine girmektedirler. Bu teoriyi doğrular şekilde, iş tatmini yüksek olan çalışanların işlerinden duydukları memnuniyetin bir yansıması olarak performanslarını arttırdıkları yapılan bazı çalışmalar sonucunda ortaya konmuştur (örn: Judge vd., 2001; Fisher, 2003). Yine Sosyal Değişim Teorisi’nden yola çıkarak, çalıştığı örgüt tarafından desteklendiğine inanan çalışanların performans arttırma çabasına girmeleri de beklenmekte ve yapılan çeşitli çalışmalar sonucunda da bu beklenti doğrulanmaktadır (Örn: Byrne ve Hochwarter, 2008; Riggle vd., 2009). Benzer şekilde, algılanan örgütsel destek, çalışanların artan performanslarının örgüt tarafından görüleceği ve ödüllendirileceğine dair inançlarını beslemekte ve bu durum da çalışanları daha çok performans sergilemeye teşvik etmektedir (Guan vd., 2014). Sosyal Değişim Teorisi’nin bakış açısına göre söz konusu üç değişkenin etkieşim içinde olacağı öngörüsünden ve bu değişkenlerin birlikte değerlendirildiği araştırma sayısındaki yetersizlikten de yola çıkarak, bu çalışma ile literatüre bir katkı ve gelecek çalışmalara bir perspektif sunmak amaçlanmıştır. Bu bağlamda yukarıda sıralanan beklenen ilişkilerin yanı sıra, akademik literatürde daha önce yeteri kadar değerlendirilmemiş olan, algılanan örgütsel destek ile iş performansı arasında iş tatmininin aracılık rolü özellikle araştırılmıştır. Ankara’da özel bir hastanede 253 katılımcı üzerinde gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre, algılanan örgütsel desteğin iş tatmini ve algılanan iş performansı üzerinde anlamlı ve olumlu bir etkiye sahip olduğu ve aynı zamanda iş tatmininin de algılanan iş performansı üzerinde anlamlı ve olumlu bir etkiye sahip olduğu ortaya konmuştur. Ayrıca, algılanan örgütsel desteğin algılanan iş performansı üzerindeki etkisinde iş tatminin tam aracı rolüne sahip olduğu da belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

The Role Of Employment Satisfaction In The Relationship Between Detected Organizational Support and Detected Business Performance
2020
Yazar:  
Özet:

Feeling that individuals receive support from the institutions they work plays an important role in increasing their business satisfaction (Eisenberger vd., 1997). According to the Theory of Social Change (Blau, 1964) under certain conditions, individuals enter into an effort to react beneficially to the persons and organizations they benefit. To confirm this theory, it has been revealed as a result of some studies in which employees with high job satisfaction have improved their performance as a reflection of the satisfaction they hear from their work (e.g., Judge vd., 2001; Fisher, 2003). Again, starting from the Social Change Theory, it is also expected that employees who believe they are supported by the organization in which they work will enter into an effort to improve performance, and the results of various studies confirm this expectation (e.g. Byrne and Hochwarter, 2008; Riggle, etc., 2009). Similarly, perceived organizational support feeds their belief that the increased performance of employees will be seen and rewarded by the organization, and this also encourages employees to show more performance (Guan vd., 2014). From the perspective of the Social Change Theory, from the prediction that the three variables in question will be in effect and from the lack of research in which these variables are evaluated together, this study is intended to provide a contribution to literature and a perspective for future studies. In this context, in addition to the expected relationships listed above, the role of mediation of employment satisfaction between organizational support and work performance, which has not previously been sufficiently evaluated in academic literature, has been studied. According to the results of the research conducted on 253 participants at a private hospital in Ankara, the detected organizational support has a meaningful and positive impact on the work satisfaction and the detected work performance, and the work satisfaction has a meaningful and positive impact on the work performance. In addition, it has also been determined that the impact of the detected organizational support on the detected work performance has the full instrument of work satisfaction.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


Turkish Studies Economics, Finance, Politics

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 467
Atıf : 360
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini