Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 10
 Görüntüleme 140
 İndirme 55
Ahmed Yesevî’nin Hikmetlerinde Sayı Sembolizmi
2019
Dergi:  
Divan Edebiyatı Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

İlkçağlardan itibaren insanların sembolleri kullandıkları bilinmektedir. Semboller zamanla sözlü ve yazılı gelenekle birlikte mitlerin, efsanelerin, destanların, sosyal ve dinî kültürün, edebiyatın, şiirin ayrılmaz bir öğesi haline gelmiştir. Şairler duygu ve düşüncelerini ifadede sembolik bir dil kullanır. Sembolik dil unsurlarından biri de sayılardır. Sayı sembolizminin kökenleri Sümer, Babil uygarlıklarına dayanırken farklı kültürlerin tesiriyle gelişmiş, Türk ve İslâm kültürlerini de etkilemiştir. En ilkel/batıl inançlardan bilimsel çalışmalara varıncaya kadar hemen hemen pek çok alanda varlığını gösteren sayılar, sayısal bilimlerin yanı sıra sosyal bilimlerde de başvurulan bir kaynaktır. Bu sayılardan özellikle bazıları farklı kültürlerde daha sık ele alınırken, bazı sayılar daha az kullanılmıştır. Örneğin halk kültüründe üç, dört, beş, yedi, dokuz, kırk gibi bazı sayılara özel anlamlar yüklenmesi ve bu sayıların kutlu sayılması masal, destan, deyim, hikâye, atasözü ve batıl inançlarda da kendini hissettirmektedir. Türkler arasında bilinen ilk tarikatın kurucusu olması, Anadolu’da İslâm’ın yayılışına manevi bir önderlik yapması ve gerek İslâmî ve tasavvufî çevrelere gerekse verdiği evrensel mesajlarla tüm kültürlere rehberlik edecek olan Dîvân-ı Hikmet gibi bir eserin de sahibi olmasıyla önem arz eden pîr-i Türkistan Hoca Ahmed Yesevî eserinde bu sembolik dili kullanmıştır. Dîvân-ı Hikmet baştan sona incelendiğinde Hoca Ahmed Yesevî’nin özellikle bu çalışmada incelenecek olan sayı sembolizmine çokça yer verdiği görülmüştür. Özellikle Türk kültüründe diğerlerine nazaran ön planda olan bir, beş, yedi, sekiz, kırk gibi sayılar Hoca Ahmed Yesevî’nin şiirlerinde de dikkat çekmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Symbolism Of Numbers In The Wisdom Of Ahmed Yesevî
2019
Yazar:  
Özet:

It is known that people used symbols from the early ages. Symbols, along with the time and the oral and written tradition, have become an inseparable element of myths, legends, narratives, social and religious culture, literature, poetry. Poets use a symbolic language to express their feelings and thoughts. One of the symbolic language elements is numbers. The origins of numeric symbolism have evolved with the creation of different cultures, while Sumer is based on the Babylonian civilizations, and has also influenced the Turkish and Islamic cultures. The numbers that show their existence in almost many areas, from the most primitive/absurd beliefs to scientific studies, are an applied source in numerical sciences as well as in social sciences. While some of these numbers are more frequently addressed in different cultures, some numbers are less used. For example, in the popular culture, the load of special meanings on certain numbers, such as three, four, five, seven, nine, and forty, and the blessing of these numbers is also felt in the narrative, the narrative, the narrative, the narrative, and the false beliefs. Being the founder of the first known taricate among the Turks, he used this symbolic language in the work of the Turkish Hoca Ahmed Yeshevî, which is important to be the founder of a work such as Dîvân-i Hikmet, which will guide all cultures with spiritual leadership to the spread of Islam in Anadolu and the universal messages he gives to the Islamic and Tasavufic environments if necessary. When Dîvân-i Hikmet was studied from the beginning to the end, Hoca Ahmed Yesevî was seen to give a lot of place to the number symbolism that will be studied in this study. Specifically in the Turkish culture, numbers such as one, five, seven, eight, and forty, which are in the forefront of Nazaran to others, are also attracted in the poems of Hoca Ahmed Yesevî.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Divan Edebiyatı Araştırmaları Dergisi

Alan :   Filoloji

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 481
Atıf : 96
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini