Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 1.584
 İndirme 683
 Sesli Dinleme 26
Abd ve Türkiye’nin Başkanlık Sistemlerinin Karşılaştırmalı Bir Analizi
2020
Dergi:  
Turkish Studies Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Başkanlık sistemi kuvvetlerin sert ayrımına dayanan demokratik bir hükümet rejimidir. Uygulamaları açısından temel özelliği yürütme gücünün monist bir yapıda devlet başkanının elinde olması ve halkın güvenine dayanmasıdır. Başkanlık sisteminin en bilinen örneği Amerika Birleşik Devletleri’nde uygulanan sistem olmakla birlikte, sistemin uygulama farklılıkları ile birlikte incelenmesi daha iyi anlaşılması açısından önem arz etmektedir. Dolayısıyla, ABD’de ve Türkiye’de başkanlık sisteminin mukayeseli ele alındığı bu çalışmada, başkanlık sistemi uygulama farklılıkları üzerinden değerlendirilmiştir. ABD Anayasasının öngördüğü bir sistem olan başkanlık sistemi doktrin haline getirilerek uygulamaya koyulmuş, daha sonra ise dünyanın birçok farklı bölge ve ülkesinde uygulama şansı bulmuştur. Türkiye’de 2017 yılında yapılan değişiklikle Türk tipi parlamenter sistemin ortaya çıkardığı siyasi krizleri aşmak için Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçilmiştir. Türkiye’de benimsenen yeni sistem ABD başkanlık sisteminden bazı noktalarda farklılık göstermektedir. Bu farklılıklar Türkiye’ye özgü sosyal, siyasal ve kültürel özelliklerden kaynaklanmaktadır. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi rasyonelleşmiş bir hükümet sistemi arayışından ortaya çıkmış olup anayasal organların seçimleri, yürütme organının görevleri ve yargılanma usulleri, bütçe kanunun onaylanması ve Cumhurbaşkanının kararnameleri gibi konularda yeni bir anayasa tasarımı ortaya koyarak kendine has bir sistem öngörmüştür. Tarihsel ve betimsel bir metodolojinin kullanıldığı bu çalışmanın temel amacı; ABD ve Türkiye’de uygulanan başkanlık sistemlerinin karşılaştırılmasını yaparak benzeyen ve farklılık arz eden yönlerini ortaya koymaya çalışmaktır.

Anahtar Kelimeler:

Comparative Analysis Of The U.s. and Turkish Presidential Systems
2020
Yazar:  
Özet:

The presidency system is a democratic government system based on a strong division of forces. The main characteristic of their practice is that the power of execution is in the hands of the president of the state in a monistic structure and is based on the confidence of the people. Although the most well-known example of the presidency system is the system applied in the United States, it is important to study the system along with the differences in application for better understanding. Therefore, in this study in which the presidential system in the United States and Turkey is comparatively addressed, the presidential system is assessed by the application differences. The presidential system, a system that the U.S. Constitution provides for, has been implemented by becoming a doctrine, and has then found the opportunity to be implemented in many different regions and countries of the world. In Turkey in 2017, with the change made in 2017, the Turkish-type parliamentary system has passed to the Presidential Government System to overcome the political crises that the Turkish-type parliamentary system reveals. The new system adopted in Turkey differs in some points from the U.S. presidential system. These differences arise from the social, political and cultural characteristics of Turkey. The presidential government system has emerged from the search for a rational government system and has provided a specific system by presenting a new constitutional draft on topics such as constitutional bodies elections, the duties of the executive body and judgment procedures, the approval of the budget law and the presidential decrees. The main objective of this study, which uses a historical and visual methodology, is to try to reveal the similar and differentiating aspects by comparing the presidential systems applied in the United States and Turkey.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Turkish Studies Social Sciences

Alan :   Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 677
Atıf : 894
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini