Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 72
 İndirme 46
A Meta-synthesis Study On Investigations Of Dissertations In Education Regarding Reasoning Skills In Turkey
2018
Dergi:  
International Online Journal of Educational Sciences
Yazar:  
Özet:

Akıl yürütme kavramı farklı bilimsel disiplinlerde ve farklı alanlarda açık veya örtük bir biçimde karşımıza çıkan bir konudur. Bu nedenle akıl yürütme üzerine yapılacak çalışmaların dolaylı ve doğrudan birçok alana katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Genel olarak, akıl yürütme ve düşünme becerisinin birbirinin yerine kullanılmasına rağmen, akıl yürütmenin, düşünmenin daha sistemli ve kurallı bir hali olduğu ifade edilmektedir. Disiplinler arası bir kavram olarak akıl yürütme hem eğitim bilimleri hem de ilgili literatür açısından önemli bir kavramdır. Bu çalışmada akıl yürütme kavramıyla ilişkili olan Türkiye’de hazırlanmış yüksek lisans ve doktora tezlerinde “akıl yürütme kavramının ele alınışının” incelenmesi hedeflenmiştir. Bu çerçevede bu çalışmanın amacına hizmet edebilecek, nitel veya nicel araştırma yöntemlerini kullanarak hazırlanmış, 1998 ve 2017 arasında kabul edilmiş yüksek lisans ve doktora tezleri araştırma kapsamına alınmıştır. Çalışmada veriler doküman analizi tekniğiyle toplanmış ve içerik analiziyle incelenmiştir. Araştırma sonucunda tezlerde akıl yürütmenin bilişsel bir değişken olarak, daha çok fen ve matematik alanlarında akıl yürütmeye ağırlık verildiği sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmanın bir diğer sonucu olarak, her ne kadar sosyal bilimler alanında yapılan çalışmalar, akıl yürütme becerisini sosyolojik değişkenler açısından ele alsa da, akıl yürütmeyi sosyolojik bir değişkenden ziyade bireysel bir değişkenin sosyolojik olgular açısından incelenmesi şeklinde ele aldığı görülmüştür. Elde edilen bulgular doğrultusunda akıl yürütme becerilerinin, düşünme becerileriyle ilişkisi ve ayrımını içeren çalışmaların yapılmasının literatür açısından önemli bir gereklilik olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda akıl yürütme becerisinin geniş bir perspektiften ve disiplinler arası bir açıdan ele alınması gerektiği önerisinde bulunulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








International Online Journal of Educational Sciences

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.022
Atıf : 2.215
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini