Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 35
 İndirme 13
 Sesli Dinleme 2
Kelâmdaki Bilgi-iman Tartışması Yönüyle Yapay Zekâ ve İman Açısından Ortaya Çıkarması Muhtemel Sorun
2019
Dergi:  
İlahiyat Tetkikleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bilgisayar teknolojisi hayatımıza önemli açılımlar ve kolaylıklar sağlamıştır. Bilgisayar ilk döneminde teknolojik bir nesne iken yapay sinir ağlarının ortaya çıkmasıyla önemli bir değişikliğe uğrayarak robot sistemlerini ve buna bağlı olarak yapay zekâ tartışmalarını ortaya çıkarmıştır. Yapay zekâ tartışmalarının belli ölçüde popülist yanı bulunmakla beraber ciddiye alınması gereken tarafları da barındırmaktadır. Bu kapsamda, yapay zekâ çalışmalarının kendine özgü düşünce sistemini ortaya çıkaracağını söyleyebiliriz. Kelâm, bu düşünce sisteminin “iman” konusunda ortaya çıkarması muhtemel sonuçları tartışmakla yükümlüdür. Bu çerçevede yapay zekâ, kelâmın vesâili içerisinde ele alınması gereken bir konudur. Yapay zekâ yeni bir gelişme olmakla beraber, arka planında varlık-bilgi kurgusunu/ilişkisini taşıması dolayısıyla eski bir tartışmanın bir devamı olarak görülebilir! Bu noktadan hareketle, kelâm tarihindeki bilgi-iman tartışmalarının yapay zekâyı algılamada bize ışık tutacağını söyleyebiliriz. İman tartışmaları sonunda mucizeye dayandığı gibi, yapay zekâ tartışmalarının son noktası da muhtemelen Kur’an’a dayalı bilgi/ “mucize” kapsamında tartışılacaktır. 

Anahtar Kelimeler:

It Is Possible That The Discourse Of Knowledge-belief In The Word Arises From The Point Of View Of Artificial Intelligence and Faith.
2019
Yazar:  
Özet:

Computer technology has provided important openings and facilities to our lives. When the computer was a technological object in the early era, it had undergone a significant change with the emergence of artificial nerve networks, revealing the robotic systems and consequently the discussions of artificial intelligence. Artificial intelligence discussions also hosts the sides that must be taken seriously with a certain degree of populist side. In this context, we can say that the work of artificial intelligence will reveal its own own thinking system. The Kelam is obliged to discuss the possible consequences that this thought system reveals about the "belief". In this context, artificial intelligence is a matter that should be addressed in the case of the word. While artificial intelligence is a new evolution, it can be seen as a continuation of an old discussion because it carries the existence-information fantasy/relationship in its background! By moving from this point, we can say that the knowledge-belief discussions in the history of the word will keep us light in the perception of artificial intelligence. As the discussion of faith is based on miracles at the end, the final point of the discussion of artificial intelligence is likely to be discussed in the context of knowledge based on the Qur’an.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
İlahiyat Tetkikleri Dergisi

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 635
Atıf : 1.571
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini