Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 12
 Görüntüleme 403
 İndirme 121
 Sesli Dinleme 1
Gençlerin Yaşlı Ayrımcılığına İlişkin Tutumları: Nevşehir Örneği
2019
Dergi:  
Nevşehir Hacı Bektaş Veli University Journal of ISS
Yazar:  
Özet:

Türkiye nüfusu içerisindeki yaşlı oranındaki artış hızı dikkat çekicidir. Bundan dolayı ülkemizde yaşlılık olgusu her geçen gün daha da önemli hale gelmektedir. Ülkemizde bu hızlı nüfus yaşlanması aile ve toplumda çeşitli sorunlara yol açmaktadır. Bu sorunlarçok sağlık hizmetlerini finanse ve organize etmede karşımıza çıkmaktadır.  Yaşlı bireylerin karşılaştığı bu sorunlar beraberinde yaşlı ayrımcılığını ortaya çıkarmaktadır. Bu araştırmada üniversite öğrencilerinin yaş ayrımcılığına ilişkin tutumlarını ve bu tutumları etkileyen faktörleri belirleme amacı ile yapılmaktadır. Bu çalışma Şubat-Mart 2019 tarihlerinde Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesinde 811 öğrencinin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada nicel araştırma deseni kullanılmıştır. Betimsel ve kesitsel bu araştırmada kullanılan anket formu, araştırmacı tarafından geliştirilen kişisel bilgi formu ile yaşlı ayrımcılığı tutum ölçeklerinden oluşmaktadır. Vefikuluçay (2008) tarafından geliştirilen yaşlı ayrımcılığına ilişkin tutum ölçeği (YATÖ), beşli likert ölçektir. Ölçekten alınan toplam puan ortalamasının yüksek olması yaşlı ayrımcılığına ilişkin tutumun olumlu olduğunu göstermektedir.  Araştırma öncesi ilgili kurumlardan, etik kuruldan ve katılımcılardan izinler alınmıştır. Veriler SPSS 21.0 program yardımı ile analiz edilmiştir. Çalışmada üniversite gençlerinin yaşlı ayrımcılığına ilişkin pozitif bir tutum içerisinde oldukları tespit edilmiştir. Gençlerin yaşlı ayrımcılığına ilişkin tutumlarının onların cinsiyet, yaşlı ile birlikte yaşamalarından etkilendiği saptanmıştır (P<0,05). İleride aile kurduktan sonra ebeveynler ile birlikte yaşama isteğine, çalışma yaşamında yaşlılar ile birlikte çalışabileceğine evet diyen katılımcılar (p<0,01) ile bakıma ihtiyaç duyacak kadar yaşlanınca huzurevinde kalmaya evet diyen katılımcılar (p<0,05) daha yüksek yaşlı ayrımcılığında olumlu bir tutuma sahip oldukları tespit edilmiştir.  Üniversite öğrencilerinin yaşlılara yönelik olumlu tutum ve algı oluşumunu desteklemek için lisans müfredatında yaşlılık, nüfusun yaşlanması ve yaşlı ayrımcılığı konularına daha fazla yer verilmesi önerilmektedir.  

Anahtar Kelimeler:

Relationships With The Age Of Young People: An Example
2019
Yazar:  
Özet:

The growth rate of the population in Turkey is remarkable. This is why the ageing phenomenon in our country is becoming more important every day. This rapid ageing of the population in our country leads to a variety of problems in the family and society. These problems arise in financing and organizing health services.  These problems faced by the elderly individuals reveal the discrimination of the elderly. This study is carried out with the aim of determining the attitudes of university students towards age discrimination and the factors affecting these attitudes. This study was conducted in February-March 2019 with the participation of 811 students at Nevşehir Hacı Bektaş Veli University. The research has been used in the research process. The visual and scary form of the survey used in this study consists of the scales of attitude discrimination and the personal form of information developed by the researcher. The attitude scale on age discrimination (YATÖ) developed by Vefikuluçay (2008) is a fifth liquid scale. The high average of the total scores taken from the scale indicates that the attitude towards age discrimination is positive.  Pre-research permits were obtained from the relevant institutions, ethical board and participants. The data was analyzed with the help of the SPSS 21.0 program. The study found that young people at the university were in a positive attitude towards age discrimination. The attitudes of young people towards age discrimination have been found to be influenced by their gender, their life with the elderly (P<0,05). The participants who say yes to the desire to live with the parents after the establishment of the family in the future, who say yes to the desire to live with the parents, who say yes to the desire to work with the elderly in the work life (p<0,01) and who say yes to stay in the room when they are old enough to need care (p<0,05) have a positive attitude in higher elderly discrimination.  To support the formation of positive attitudes and perceptions of university students towards the elderly, it is recommended that the bachelor's curriculum gives more place to the subjects of aging, population aging and age discrimination.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Nevşehir Hacı Bektaş Veli University Journal of ISS

Alan :   Eğitim Bilimleri; Güzel Sanatlar; Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 707
Atıf : 1.805
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini