Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 3
Yüksek Düzeyde Konsantre Yem ve Kuru Kaba Yem İçeren Besi Sığırı Rasyonlarında Dl-malik Asitin Besi Performansı ve Rumen Parametreleri Üzerine Etkinliği
2023
Dergi:  
Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, yüksek konsantre yem ve kuru kaba yem (yonca otu ve buğday samanı) içeren besi sığırı rasyonla- rına DL-malik asit ilavesinin besi performansı, karkas özellikleri ve rumen parametreleri üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmada 14-16 aylık yaştaki 47 erkek besi sığırı (19 Simental, 28 Limousine) kullanıldı. Sığır ırkları iki gruba ayrıldı (0 ve 30 g/gün DL-malik asit). Kontrol ve DL-malik asit gruplarının canlı ağırlıkları, günlük canlı ağırlık artışları ve karkas ağırlıkları arasındaki farklılık Simmental ırkında önemli (P<0.05), Limousine ırkında ise önemsiz bulundu. Besi sığırlarının vücut ölçüleri (cidago yüksekliği, göğüs çevresi, sağrı yüksekliği, vücut uzunluğu) malik asit takviyesi ile değişmedi (P>0.05). Malik asit ilavesi rumen sıvısındaki asetik, bütirik, propiyonik ve toplam uçucu yağ asitlerinin (TVFA) molaritelerini ve asetik asit/propiyonik asit oranını arttırdı (P<0.05). Malik asit ilavesinin rumen sıvı- sındaki silliatalı protozoa (Entodinium, Diplodinium, Isotricha ve Dasytricha) sayısı ve toplam bakteri sayısı üzerinde önemli bir etkisi olmadı (P>0.05). Sonuç olarak, besi sığırı rasyonlarına DL-malik asit takviyesinin besi performansı açısından sığır ırklarına göre farklılık gösterdiği ve Simental ırkında besiye olumlu etkisinin olduğu belirlendi. Ayrıca rumende lif ve karbonhidrat fermentasyon etkinliğinin göstergesi olan TVFA ile asetik, propiyonik ve bütirik asitlerdeki artış dikkate alındığında, malik asidin rumende yem sindirimine etkisinin olumlu olduğu söylenebilir.

Anahtar Kelimeler:

The Effectiveness Of Dl-malic Acid On Fattening Performance and Rumen Parameters In Beef Cattle Rations Containing High Concentrated Feed and Dry Forage
2023
Yazar:  
Özet:

This study aimed to determine the effects of DL-malic acid supplementation in beef cattle rations containing high concentrated feed and dry forage (alfalfa hay and wheat straw) on fattening performance, carcass traits and ru- men parameters. In present study, 47 male beef cattle (19 Simmental, 28 Limousine) at the age of 14-16 months were used. Cattle breeds were divided into two groups (0 and 30 g/day of DL-malic acid). In the present study, the differ- ences in live weights, daily live weight gains and carcass weights of the control and DL-malic acid groups were found to be significant in Simmental breed (P<0.05), but insignificant in Limousine breed. The beef cattle body measurements (withers height, chest girth, rump height, body length) did not change with malic acid supplementation (P>0.05).The malic acid addition increased the molarities of acetic, butyric, propionic and total volatile fatty acids (TVFA) and acetic acid/ propionic acid ratio in the rumen fluid (P<0.05).The addition of malic acid had no significant effect on the number of ciliated protozoa (Entodinium, Diplodinium, Isotricha and Dasytricha) and total bacteria count in the rumen fluid (P>0.05). As a result, DL-malic acid supplementation to beef cattle ration varied with cattle breeds in terms of fattening performance, while such supplementations had positive effect on fattening in Simmental breed. Besides, the increase in TVFA and acetic, propionic and butyric acids, which are indicators of fiber and carbohydrate fermentation efficiency in the rumen, shows that malic acid has a positive effect on feed digestion in the rumen.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 524
Atıf : 1.199
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini