Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 2
Alternaria Brassicicola’ya Karşı Trans-cinnamic Asit ve Xenorhabdus Szentirmaii’nin Antifungal Metabolitlerinin Kullanım Potansiyellerinin Araştırılması
2024
Dergi:  
Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada trans-cinnamik (TCA) ve Xeorhabdus szentirmaii bakteri süpernatatının (CFS) kara leke hastalığı etmeni Alternaria brassicicola’ya karşı antifungal etkinliği test edilmiştir. Sonuçlara bakıldığında TCA, X szentirmaii’nin süpernatantına göre A. brassicicola üzerinde daha etkili olmuştur. Petri deneylerinde A. brassicicola’nın sporlarının çimlenmesini en fazla baskılayan deney grubunun TCA olduğu görülmüştür. Ayrıca TCA’nın tüm konsantrasyonlarının (%0.25, %0.50, %1, %2) hiçbirisinde çim borusu gelişimini gözlenmemiştir. A. brassicicola’nın misel gelişimini en fazla inhibe eden (%100 ve %92 oranlarında) TCA konsantrasyonları ise sırasıyla yüzde 2 ve yüzde 1’dir. A. brassicicola’nın hastalık şiddeti üzerine TCA’nın koruyucu ve tedavi edici etkisi brokoli fideleri kullanılarak test edilmiştir. Tedavi edici denemelerde, hastalık şiddeti kotrolde %71 iken TCA (1%) ve TCA (2%) uygulanan brokoli fidelerinde sırasıyla %56.33 ve %54.03 olarak ölçülmüştür. Ancak koruyucu etki denemelerinde TCA(2%), TCA (1%)’e göre hastalık şiddetini daha etkili bir şekilde baskılamıştır. Brokoli fidelerinde gözlemlenen hastalık şiddeti TCA (2%) ve TCA (1%) için sırasıyla %17.37 ve %25.21 olarak ölçülmüştür. TCA’nın A. brassicicola’ya etkinlik denemelerinde ise TCA (1%) ve TCA (2%) arasında tedavi edicilik bakımından fark görülmemiştir. Yüzde etki değerleri TCA (1%) ve TCA (2%) için sırasıyla %20.57 ve %23.02 olarak hesaplanmıştır. Bununla beraber TCA (2%), TCA (1%)’e göre koruyucu etki bakımından istatiksel açıdan daha yüksek bir etkinlik sergilemiştir. Bu çalışma TCA’nın A. brassicicola’ya mükemmel bir kullanım potansiyeli olduğunu ortaya koymaktadır ve sentetik fungusitlere iyi bir alternatif olabileceğini göstermektedir.

Anahtar Kelimeler:

Control Potency Of Trans-cinnamic Acid and Antifungal Metabolites Of Xenorhabdus Szentirmaii Against Alternaria Brassicicola
2024
Yazar:  
Özet:

The, antifungal activities of trans-cinamic acid (TCA) and cell-free supernatant (CFS) of X. szentirmaii were evaluated against Alternaria brassicicola that cause Black spot disease. The results showed that TCA was more suppressive than CFS of X. szentirmaii in the control of A. brassicicola. In petri assays, the highest suppressive effect on spore germination was in TCA treatments compared to CFS of X. szentirmaii. Moreover, no germ tube elongation was observed in any of tested concentrations (0.25%, 0.50%, 1%, 2%) of TCA. The highest level of mycelial growth inhibitions (100% and 92%) were exhibited by TCA (2%) and TCA (1%), respectively. The curative and protective activity of TCA on disease severity of A. brassicicola were also evaluated on broccoli plants. In the curative activity assays, disease severities were 71.00%, 56.33% and 54.03% for control, TCA (1%) and TCA (2%), respectively. Whereas in the protective activity, TCA (2%) suppressed the disease severity significantly greater than TCA (1%). The disease severity of A. brassicicola after TCA application on broccoli plants was 25.21% and 17.37% for TCA (1%) and TCA (2%) respectively. Similar data were obtained in the efficacy of TCA on A. brassicicola. In the curative activity assays, TCA (1%) and TCA (2%) exhibited the efficacy with rates of 20.57% and 23.02%, respectively. However, TCA (2%) showed significantly higher efficacy than TCA (1%) in the protective activity. The current study provides that TCA has a great potential to suppress A. brassicicola and can be a good alternative to synthetic fungicides.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.596
Atıf : 2.726
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini