Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 13
 İndirme 2
Kuraklık Stresi Altında Yetişen Domatesin Makro-mikro Element ve Antioksidan İçeriğine Yapraktan Uygulanan Potasyumlu Gübrelerin Etkisi
2023
Dergi:  
Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Kuraklık stresi, abiyotik stres faktörleri arasında bitkileri en fazla etkileyen stres faktörlerden biridir. Denemede kuraklık stresi altındaki farklı domates (Kamenta F1 sanayi domates çeşidi ve yerli domates genotipi Fereng) bitkilerine K2SO4, KNO3 ve KCI gübrelerinin yapraktan uygulanmasının bitkilerde yapraklardaki makro (potasyum, kalsiyum ve magnezyum) ve mikro (demir, bakır, çinko ve mangan) mineral besin element ve antioksidan (toplam şeker, fenolik ve flavonoid) içeriklerine etkisi araştırılmıştır. Deneme Nisan-Ağustos 2020 yetiştirme mevsiminde Şırnak’ın İdil ilçesi Çığır köyünde açık tarla koşullarında üretici arazisinde yapılmıştır. Araştırmada 3 farklı %100 (kontrol), %66 ve %33 sulama seviyesi uygulanmıştır. Gübre olarak da yapraktan %1 oranında K2SO4, KNO3 ve KCI verilmiştir. Deneme sonucunda kuraklık stresinin her iki domates çeşidinde de yapraktaki K, Ca, Mg, Fe ve Cu içeriklerinde azaltmaya neden olduğu ancak uygulanan potasyumlu gübrelerin incelenen makro ve mikro besin element içeriklerin iyileştirme yaptığı görülmüştür. %100 sulama uygulamasına göre %33 sulama koşullarındaki bitkilerde toplam şeker içeriğinde, toplam fenolik ve flavonoid madde içerik miktarında en iyi sonuçlar elde edilmiştir. %33 ve %66 sulama altındaki bitkilerde Mn ve Zn içeriklerinde kontrole kıyasla artmıştır. Sonuç olarak KNO3 uygulamasının K2SO4 ve KCI uygulamalarına göre yapraklardaki makro ve mikro besin mineral element içeriklerinde daha etkili olduğu belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

The Effect Of Foliar Application Of Potassium Fertilizers On Macro-micro Element and Antioxidant Content Of Tomatoes Grown Under Drought Stress
2023
Yazar:  
Özet:

Drought stress is one of the most important abiotic stress factors affecting plants. In this study, the effect of potassium fertilizers as K2SO4, KNO3 and KCI foliar applied to two tomato cultivars (Kamenta F1: processing tomato and Fereng: local tomato genotype) under drought stress on macro-micro elements (potassium, calcium, magnesium, iron, copper, zinc and manganese) and antioxidant (total sugar, phenolic and flavonoid) content of the leaf was investigated. The experiment was carried out in the open field under the producer conditions in Çığır village of İdil district of Şırnak Province during the April-August 2020 growing season. In the study, 3 different irrigation levels of 100% (control), 66% and 33% were applied. As fertilizer, 1% K2SO4, KNO3 and KCl were sprayed on the leaves. As a result of the experiment, it was observed that drought stress caused a decrease in the K, Ca, Mg, Fe and Cu contents of the leaves in both tomato cultivars, but the applied potassium fertilizers improved the macro-micro nutrient contents. The total sugar content, total phenolic, and flavonoid content of the plants at 33% irrigation conditions were higher than those applied 100% irrigation. The Mn and Zn contents of the plants under 33% and 66% irrigation increased compared to the control. As a result, it was determined that KNO3 application was more effective on macro-micro nutrient element contents of leaves compared to K2SO4 and KCI applications.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 552
Atıf : 2.006
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini