Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 9
 Görüntüleme 50
 İndirme 18
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN SPORA YÖNELİK TUTUMLARININ İNCELENMESİ: FIRAT ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ
2020
Dergi:  
Ondokuz Mayıs University Journal of Sports and Performance Researches
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmanın amacı; üniversite öğrencilerinin spora yönelik tutumlarının belirlenmesidir. Bu bağlamda, çalışmaya Fırat Üniversitesinde öğrenim gören 349’u kadın, 317’si erkek toplam 666 lisans öğrencisi gönüllü olarak katılmıştır. Araştırmaya katılan üniversite öğrencilerinin 327’si 19-21, 281’i 22-25, 34’ü 26 üzeri ve son olarak 24’ü 18 yaş ve altında olan öğrencilerden oluşmaktadır. Ayrıca araştırmaya katılan öğrencilerin 347’si spor yapmıyorken, 319’u spor yapmaktadır. Bu araştırmada katılımcıların sosyo-demografik değişkenler ile ilgili bilgiler, araştırmacı tarafından oluşturulan Kişisel Bilgi Formu ile toplanmıştır. Araştırmanın ikinci kısmında ise Koçak (2104) tarafından geliştirilen 22 madde ve 3 faktörden oluşan “Spor Tutum Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırmada iki grubu karşılaştırmak için, bağımsız iki örnek t-testi ve ikiden fazla grubu karşılaştırmak için de tek yönlü Anova analizi ve kullanılmıştır. Ölçeğin alt boyutları arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, üniversite öğrencilerinin sosyo-demografik özellikleri olan cinsiyet, yaş, gelir düzeyi, değişkenleri açısından anlamlı farklılık olmadığı sonucuna varılmıştır (p>0,05). Yapılan analize göre ölçeğin toplamı ile ölçeğin alt boyutları olan Psikososyal gelişme, fiziksel gelişme ve zihinsel gelişme alt boyutları ile spor yapma durumu değişkeni arasında anlamlı bir farklılık olduğu görülmektedir (p<0,05). Üniversite öğrencilerinin spora yönelik tutumlarının daha da arttırılması için çeşitli konferanslar ve çalışmalar yapılması gerekmektedir. 

Anahtar Kelimeler:

Review of the students' sports orientation attitudes: FIRAT UNIVERSITY EXAM
2020
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to determine the attitudes of university students towards sports. In this context, a total of 666 undergraduate students, 349 female and 317 male, attending Fırat University participated in the study voluntarily. University students who participated in the study consists of students 327 of whom are in the 19-21 age group, 281 of whom are in the 22-25 age group, 34 of whom are in the 26 and over age group and finally 24 of whom are 18 and under. In addition, 349 of the students who participated in the study do sports while 319 do not. In this study, the information about the socio-demographic variables of the participants was collected with the Personal Information Form created by the researcher. In the second part of the study, "Sports Attitude Scale" consisting of 22 items and 3 factors developed by Rothschild (2104) was used. In the study, independent two samples t-test was used to compare the two groups, and one-way Anova analysis was used to compare more than two groups. Correlation analysis was used to determine the relationship between the sub-dimensions of the scale. As a result of the research, it was concluded that there is no significant difference in terms of gender, age, income level and variables, which are socio-demographic characteristics of university students (p>0.05). According to the analysis, it is seen that there is a significant difference between the total of the scale and Psychosocial development, physical development and mental development sub-dimensions of the scale and the state of doing sports variable (p<0.05). Various conferences and studies are required to further increase the attitudes of university students towards sports.

Anahtar Kelimeler:

Investigation Of The Attitudes Of University Students Towards Sports: A Case Of Firat University
2020
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to determine the attitudes of university students towards sports. In this context, a total of 666 undergraduate students, 349 female and 317 male, attending Fırat University participated in the study voluntarily. University students who participated in the study consist of students 327 of whom are in the 19-21 age group, 281 of whom are in the 22-25 age group, 34 of whom are in the 26 and over age group and finally 24 of whom are 18 and under. In addition, 349 of the students who participated in the study do sports while 319 do not. In this study, the information about the socio-demographic variables of the participants was collected with the Personal Information Form created by the researcher. In the second part of the study, "Sports Attitude Scale" consisting of 22 items and 3 factors developed by Koçak (2104) was used. In the study, independent two samples t-test was used to compare the two groups, and one-way Anova analysis was used to compare more than two groups. Correlation analysis was used to determine the relationship between the sub-dimensions of the scale. As a result of the research, it was concluded that there is no significant difference in terms of gender, age, income level and variables, which are socio-demographic characteristics of university students (p>0.05). According to the analysis, it is seen that there is a significant difference between the total of the scale and Psychosocial development, physical development and mental development sub-dimensions of the scale and the state of doing sports variable (p<0.05). Various conferences and studies are required to further increase the attitudes of university students towards sports.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Ondokuz Mayıs University Journal of Sports and Performance Researches

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 326
Atıf : 1.754
Ondokuz Mayıs University Journal of Sports and Performance Researches