Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 67
 İndirme 6
Kuru femur kemiklerinde kollodiyafiz (inklinasyon) açı ile diğer osteometrik ölçümler arasındaki ilişki ve klinik önemi
2021
Dergi:  
Antropoloji
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada antropologlar ve ortopedistler için faydalı olacak proksimal ve distal femoral geometriye ilişkin geniş bir morfometrik veri setinin oluşturulması amaçlanmıştır. Femoral morfometri adlî antropoloji alanında cinsiyet ve yaş tespiti için kullanılır. Femur anatomisine ilişkin bu morfometrik bilgi, cerrahî açıdan kalça ve diz artroplastisinde özellikle önemlidir. Çalışmamızda yaşı ve cinsiyeti bilinmeyen 120 (60 sağ, 60 sol) kuru femur kemikleri incelenmiştir. Dijital kumpas ve gonyometre kullanılarak 15 doğrusal ve bir açısal antropometrik parametre değerlendirilmiştir. Ölçüm parametreleri; femur uzunluğu, femur gövde uzunluğu ve genişliği, femur başının çevresi ve dikey çapı, femur boyun çevresi, genişliği, ön ve eksen uzunlukları, intertrokanterik mesafe, kollodiyafiz açı (inklinasyon açısı), fossa intercondylaris genişliği ve yüksekliği, fossa intercondylaris endisi, medial ve lateral kondüllerin genişliği ve bikondüler genişlik olarak belirlenmiştir. Ayrıca femurlar, fossa intercondylaris’in şekline ve endisine göre üç gruba ayrılmıştır. Ölçüm değerleri arasında sağ-sol karşılaştırması açısından anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). İnklinasyon açısının femur boynu ön ve eksen uzunlukları ile anlamlı negatif korelasyon gösterdiği tespit edilmiştir (r=-0,255, p=0,005; r=-0,190, p=0,038). İnklinasyon açısı dışında diğer proksimal femur parametreleri arasında kuvvetli pozitif korelasyon görülmüştür. Ayrıca, distal femur parametreleri arasında da medial kondül genişliği dışında pozitif korelasyon bulunmuştur. Elde edilen morfometrik verilerin ileride yapılacak antropometrik çalışmalar için referans veri tabanı olarak kullanılabileceği ve kalça ve diz protezlerinin tasarımı açısından cerrahlar için faydalı olabileceği düşüncesindeyiz.

Anahtar Kelimeler:

The Relationship and Clinical Significance Of Femoral Neck Shaft Angle With Other Osteometric Measurements In Dry Femoral Bones
2021
Dergi:  
Antropoloji
Yazar:  
Özet:

In this study, we aimed to provide an extended morphometric dataset regarding proximal and distal femoral geometry for anthropologists and orthopedists. Femoral morphometry was used for estimation of sex and age in forensic anthropology. Especially it is important in hip and knee arthroplasty from the surgical point of view. We studied a group of 120 (60 right, 60 left) dry femoral bones. 15 Linear and one angular anthropometric parameter were evaluated by using a digital caliper and goniometer. Measurement parameters; the femoral length, the length and width of femoral shaft, the circumference and vertical diameter of the femoral head, the circumference, width, anterior and axis lengths of the femoral neck, the length of intertrochanteric line, neck-shaft angle, the width, height and index of intercondylar notch, the width of medial and lateral condyles, and bicondylar width. Also, the femurs were subdivided into three groups according to the shape and index of intercondylar notch. There was no significant difference between the measurement values with respect to laterality (p>0.05). Femoral neck-shaft angle showed a significant negative correlation with the anterior and axis lengths of the femoral neck (r=-0.255, p=0.005; r=-0.190, p=0.038). Proximal femoral parameters except neck-shaft angle showed a strong positive correlation with each other. There was a positive correlation between the parameters of distal femur except for the width of medial condyle. We think that the obtained morphometric data can be used as a reference database for future anthropometric studies and may be useful for surgeons in terms of the design of hip and knee prostheses.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Antropoloji

Alan :   Filoloji; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 364
Atıf : 912
Antropoloji