Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 57
 İndirme 12
Türk Basın Tarihinde İbrahim Şinasi Efendi ve Tasvir-i Efkâr Gazetesi
2019
Dergi:  
Journal of History and Future
Yazar:  
Özet:

İstanbul’da Türkçe basım yapan matbaanın ilk kitabı basmasından yaklaşık yüzyıl sonra Türkçe gazetelerin ilk örneği yayınlandı. 1831’de devletin resmi yayın organı olarak Takvim-i Vekayi Gazetesi çıkarıldı. Bunun üzerinden yaklaşık otuz yıl geçtikten sonra bu kez ilk Türkçe özel gazeteler çıkmaya başladı. Türk basın tarihinde “Türkçe özel gazeteler devri”nin başlamasında en etkili olan şahsiyetlerin başında İbrahim Şinasi Efendi gelmektedir. Tipik Tanzimat aydınlarının öncülerinden olan Şinasi, Batı’yı yerinde tanımaya çalışmış ve Osmanlı Toplumu’nun Batılılaşmasını savunmuştur. Çok yönlü bir aydın olan Şinasi, gazeteler aracılığıyla halkın aydınlatılabileceğine; kamuoyu oluşturulabileceğine inanmış biri olarak Tercüman-ı Ahval’in yayınını başyazar olarak bir dönem yönettikten sonra kendi matbaasını ve gazetesini kurmaya çalışmıştır.   Şinasi’nin yoğun çalışmasının sonucu olarak 1862’de yayın hayatına başlayan Tasvir-i Efkâr Gazetesi, Türkçe basında önemli bir yere sahiptir. Haber gazeteciliğinin yanı sıra bir fikir gazetesi olarak da dikkat çeken bu gazete, daha sonra kendi gazetelerini çıkaracak olan birçok Türk genci için bir okul işlevi görmüştür. Tasvir-i Efkâr, bütün zorluklara rağmen yaklaşık yedi yıl boyunca yayınını sürdürmüştür.  

Anahtar Kelimeler:

In the history of the Turkish press, Ibrahim Shinasi Efendi and Tasvir-i Efkâr newspaper
2019
Yazar:  
Özet:

About a century after the first book of the Turkish press in Istanbul was published, the first example of Turkish newspapers was published. In 1831 the Calendar-i Vekayi newspaper was published as the official publication body of the state. After about 30 years, this time the first Turkish private newspapers began to come out. In the history of the Turkish press, the most influential figures in the beginning of the "Turkish private newspapers" are Ibrahim Shinasi Efendi. Sinasi, one of the pioneers of the typical Tanzimat lights, tried to recognize the West in its place and defended the Westernization of the Ottoman Society. Shinasi, a multidisciplinary illuminator, tried to establish his own matba and newspaper after a period of translator-i Ahval's publication as a believer that the public can be enlightened through the newspapers; as one believed that the public can be created.   As a result of Shinasi's intense work, Tasvir-i Efkâr Gazetesi, which began its broadcasting life in 1862, has an important place in the Turkish press. As well as a news journalism, this newspaper, which also attracted attention as an idea newspaper, has later seen it as a school function for many Turkish young people who are going to publish their own newspapers. Despite all the difficulties, Tasvir-i Efkâr continued to publish for seven years.

Anahtar Kelimeler:

İbrahim Sinasi Efendi and Tasvir-i Efkâr In The History Of Turkish Press
2019
Yazar:  
Özet:

About a century later the first Turkish printing book, the first Turkish newspaper published in İstanbul. Takvim-i Vekayi published in 1831 as an official periodical publication of the Ottoman State. About thirty years later, this time the first non – official Turkish newspapers began to publish. İn the beginning “Turkish non-oficcial newspapers age” İbrahim Şinasi Efendi was the top of the most effective persons. He was a typical Tanzimat intellectual whom tried to recognize the West and defended the Westernization of the Ottoman Society. Şinasi, as a sophisticated intellectual, believed that people can be illuminated by newspapers. He tried to establish his own printing press and started a newspaper of his own after he had administered the Tercüman-ı Ahval publication as editor. As a result of Şinasi’s intensive working Tasvir-i Efkâr which started publishing in 1862 has an important place in The Turkish press. İt has been atracted attention a news journal as well as a comment journal and for many Turkish young people Tasvir-i Efkâr has a school function. Despite all the difficulties Tasvir-i Efkâr went on its publishing for seven years.  

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler
Journal of History and Future

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 437
Atıf : 581
Journal of History and Future