Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 68
 İndirme 24
Türk ve Arap Mitolojisinin Ortak ve Özgün Figürleri
2020
Dergi:  
Şırnak Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Mitoloji, ‘insanoğlunun doğa olaylarını ve metafizik âlemini anlama ve anlamlandırma amaçlı anlatıları’ olarak özetlenebilir. Mitolojinin, kültürel gelişmişlik seviyelerine bakmaksızın hemen hemen tüm toplumların başvurduğu bir yöntem olduğunu söylemek mümkündür. Mitolojinin temel özelliği, aykırı ve zıt olguların tek varlıkta birleştirilmesi veya bir varlığın alışagelmişin dışında tasvir edilmesidir. Tarih boyunca iç içe yaşayan, dinî, ticarî ve sosyal birçok ortak paydaları bulunan Araplar ve Türkler, mitolojiyi etkin şekilde kullanmıştır. Bin yılı aşkın süredir aynı dini benimseyen, coğrafî olarak da yakın olan Türkler ve Araplar, dil, kültür ve yaşam biçiminin yanı sıra mitolojik unsurlarda da karşılıklı etkileşime maruz kalmışlardır. Bu etkileşimin doğal bir neticesi olarak da özgün figürlerinin yanı sıra ortak figürler de oluşmuştur. İnsanlık tarihinin bir bütün olarak tanınması ve dünya milletlerinin mitolojik anlatılarının insanlığın kültürel mirası içerisindeki konumunun anlaşılması için karşılaştırmalı mitoloji araştırmalarının önemi her geçen gün artmaktadır. Etkileşimlerini görmek amacıyla çalışmamızda derin ilişkilere sahip olan Türklerin ve Arapların mit anlayışlarına değinilecek, özgün mitolojik figürleri tanıtılacak ve İslam dini ile tanışmalarının ardından her iki toplumun mit anlayışında ortaya çıkan ortak figürlere ve yaşanan değişime de yer verilecektir.

Anahtar Kelimeler:

Common and original figures of Turkish and Arab mythology
2020
Yazar:  
Özet:

Mythology can be encapsulated as narratives endeavouring to clasp the natural phenomena and the metaphysical realm of mankind. While this method is distinctive in primitive societies, it is also recoursed by civilized societies. The main feature of mythology is the unification of antithetic phenomena in a single embodiment or the depiction of an entity outside the box. Arab and Turkish societies having lived throughout history on the common grounds of religious, commercial and social sharings have effectively used mythology. Moreover, they were subjected to the interaction in mythological beliefs as well as language, culture, and life. As a corollary of this interaction, besides the unique figures, common ones have emerged, as well. The importance of comparative study of mythology is rising to recognize the human history as a whole and to conceive the position of the mythological narratives of the world nations in the cultural heritage. Therefore, the mythological conceptions and figures will be introduced to see the reciprocal interaction between Turks and Arabs who had deep relations, and the changes and common figures in the myths of two nations after Islam will be indicated.

Anahtar Kelimeler:

Common and Original Elements Of Turkish and Arabian Mythology
2020
Yazar:  
Özet:

Mythology can be encapsulated as narratives endeavouring to clasp the natural phenomena and the metaphysical realm of mankind. While this method is distinctive in primitive societies, it is also recoursed by civilized societies. The main feature of mythology is the unification of antithetical phenomena in a single embodiment or the depiction of an entity outside the box. Arab and Turkish societies having lived throughout history on the common grounds of religious, commercial and social sharings have effectively utilized mythology. Moreover, they were subjected to the interaction in mythological beliefs as well as language, culture, and life. As a corollary of this interaction, besides the unique figures, common ones have emerged, as well. The importance of comparative study of mythology is ascending to recognize of the human history as a whole and to conceive the position of the mythological narratives of the world nations in the cultural heritage. Therefore, the mythological conceptions and figures will be introduced to see the reciprocal interaction between Turks and Arabs who had deep relations, and the changes and common figures in the myths of two nations after Islam will be indicated.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Şırnak Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 429
Atıf : 731
Şırnak Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi