Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 1.100
 İndirme 86
 Sesli Dinleme 5
Kırıkhan Yörüklerinde Doğum, Evlenme ve Ölüm Gelenekleri
2018
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Yörükler, 11 ve 12.yüzyılda Orta Asya’dan Anadolu’ya göç ederek sınır boylarındaki geçiş bölgelerini Türkleştirmek amacıyla yerleştirilmiştir. Yerleştikleri bu noktalarda başta tarım ve hayvancılık olmak üzere çeşitli zirai ve ticari faaliyetlerde bulunmuşlardır. Çalışma konusu olan Saçıkara Yörükleri, 24 Oğuz boyunun Kayı koluna mensuptur. 1999-2000 yıllarında Hatay’ın Kırıkhan ilçesine yerleşen Yörükler, yöre halkı tarafından törelerine ve geleneklerine bağlı vatanseverlikleri ile öne çıkan kişiler olarak tanınmaktadır. Yörükler, kendi aralarında aşiret ve kol olarak bilinen bir şekilde yaşamlarını sürdürürler. “Saçıkara Aşireti”, “Sarıkeçili Aşireti”, “Tekeli Aşireti”, “Honamlı Aşireti” gibi yörede varlığını sürdüren aşiretler, bu duruma örnek teşkil etmektedir. “Saçıkara Aşireti”, “Tomballı, Göğebakanlı, Çolaklar, Kölemenler” gibi alt küçük aşiretlere de ayrılmıştır. Binlerce yıllık göçebe Türk kültürünün son temsilcilerinden olan Yörüklerin yaşam biçimi, sosyo-kültürel faaliyetleri, Türk tarihinde oynadıkları rolleri de Türk kültür hayatı içindeki yeri ve önemi göstermesi bakımından dikkat çekicidir. Selçuklu’dan Osmanlı’ya, Osmanlı’dan Türkiye Cumhuriyeti’ne kadar, Anadolu’nun Türkleşmesinde katkıları olan Yörükler, yaşamlarının bir parçası olan konar-göçer yapıları ile Türk-İslam medeniyetinin tanınması ve yayılmasına da öncülük etmişlerdir. Çünkü onlar özde Türklüğü ruhta İslamiyeti benimseyip Anadolu’nun en ücra köşelerine kadar yaptıkları göç faaliyetleri ile bu olguların tanınmasına vesile olmuşlardır. İnsan hayatı için çok önemli bir yeri olan ve geçiş dönemleri olarak adlandırılan “doğum, ölüm, evlilik” yapılarından özellikle “doğum” ve “evlilik”, Yörüklerde, İslam öncesinden günümüze kadar geniş bir süreçte çeşitli ritüellerle harmanlanmış ve varlığını devam ettirmiştir. Bu makalede, yörük ve yörük kavramıyla ilgili genel bilgiler verildikten sonra Hatay’ın Kırıkhan ilçesine bağlı Özyörük Mahallesinde ikâmet eden Kırıkhan Yörüklerinin geçiş dönemleri olan “doğum, evlenme ve ölüm” âdetleri üzerinde durulacaktır. Bu kapsamda Yörüklerin doğum ve ölüm gelenekleri, saha araştırması, mülakat ve katılımlı gözlem yoluyla tespit edilen bilgiler ışığında ele alınıp değerlendirildikten sonra sonuca ulaşılacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Birth, Marriage and Death Traditions In Kirikhan Yoruks
2018
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Yoruks imigrated from middle asia to Anatolia in 11th and 12th century and they were placed in an attempt to Turkification of Anatolia in transition region of this area. Firstly they were interested in agriculture and husbandry then they turned a hand to several commercial activity. Handled Sacıkara Yuruks are belong to 24 Uguz ancestry of Kayi. In 1999-2000 years The Yoruks who are placed in sub-provience Kırıkhan of Hatay known as patriot and filiopietist by locals. The yoruks continue their lives in a way known as tribes and arms among themselves. Their represents are tribe of Saçıkara, tribe of Sarıkecili ,tribe of Tekeli and tribe of Honamlı. “The Sacıkara Tribe” is also divided into sub-tribes such as Tomballi, gogebakanli, colaklar, kolemenler. The life styles, socio-cultural activities of the Yoruks, which are the last representatives of thousands of years nomadic Turkish cultures, draw attention to in terms of their place and importance in Turkish culture. From Seljuks to the Ottoman Empire, the Ottoman Empire to the Republic of Turkey, the Anatolia Turkish yoruks who have contributed, with nomad structures that are part of their lives to the spread of the Turkish-Islamic civilization they have lead. In particular “birth” and “marriage”, which are very important places for human life and which are called transition periods, have been blended and ritualized in various rituals, especially in the Yoruk, both before and after the Islamic day. They adopt islam not only physical appereance but also their soul. In this article, after giving information about the concept of nomad and nomad specially the “Birth, marriage and death” themes will be emphasized from the transition periods of the Kırıkhan yoruks who reside in ozyoruk street bound to Kırıkhan district of Hatay. In this discourse it will be reached after the Yoruk's birth and death traditions, field research, interviews and participatory observations are taken into consideration with this information.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 12.047
Atıf : 45.091
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini