Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 69
 İndirme 35
Kadınların Karşılıklı Bağımlılığı Ve Buna Etki Eden Faktörlerin İncelenmesi
2015
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma Türk toplumundaki kadınların karşılıklı bağımlılıklarını değerlendirmek ve bu bağımlılık ile bazı demografik değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapıldı. Araştırma için Ankara İli Altındağ İlçesi Altındağ Belediyesi Kadınlar Eğitim ve Kültür merkezlerine kayıtlı 180 kadın gönüllülük esasına göre tespit edilmiştir. Araştırma kapsamına kadınlar evrenden seçkisiz olarak alınmıştır. Araştırmamıza katılan kadınların yaşları 18 ile 55 arasında değişmektedir. Veri toplama araçları olarak, Spann- Fischer İlişki Bağımlılığı Ölçeği (SFİBÖ) ve araştırmacılar tarafından geliştirilen ve demografik değişkenlerin yer aldığı kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Kadınların ilişki bağımlılığı düzeyleri arasında sırasıyla yaş aralığı, eğitim düzeyi, evlilik yılı, çocuk sayısı, sosyal güvence bakımından anlamlı bir farklılık olmadığı görülmektedir ( F= 1.342, p > 0.05; F= 1.374, p> 0.05; F= 1.448, p> 0.05; F= 1.709, p> 0.05; F= 1.122, p>0.05). Kadınların ilişki bağımlılığı düzeyleri arasında sırasıyla medeni durum, birlikte yaşadığı kişiler, gelir düzeyi bakımından anlamlı bir farklılık olduğu görülmektedir ( F= 3.493, p<0.05; F= 2.986, p<0.05; F= 3.082, p<0.05). Kadınların ilişki bağımlılığı düzeylerinde çalışma durumu açısından anlamlı bir farklılık olduğu görülmektedir ( t= -1.998, p< 0.05). Çalışmayan kadınların SFİBÖ’den aldıkları ortalama puanların ( x= 55.47), çalışanlardan ( x= 50.22) daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Kadınların karşılıklı bağımlılık nedeni ile etkilenen ruh sağlıklarının iyileştirilmesi ve toplum içerisinde bağımsız birey olarak yer almalarının sağlanması için karşılıklı bağımlılığın yaşamlarında oluşturabileceği olumsuz etkileri ve çözüm yolları konusunda bilgilendirilmesi gerektiği önerilmektedir. Ayrıca bu çalışmanın kadınlarda karşılıklı bağımlılık ile ilgili ileride yapılacak çalışmalara ışık tutacağı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Examining The Codependency Of Women and The Affecting Factors
2015
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

This study was conducted in an attempt to evaluate the codependency of women in the Turkish society and examine the relationship between this dependence and some demographic variables. In order to conduct the study, we determined 180 women registered to Women’s Education and Culture centers of Altındağ Municipality in Ankara Province Altındağ District, based on voluntariness. Women were selected for the study from the population without anthology. Spann- Fischer Codependency Scale and personal information form, which was developed by the researchers and involved demographic variables, were used as data collection tools. Women that participated in our study were aged between 18 and 55. It is observed that there is no significant difference between the codependency levels of women, in terms of age range (F =1.342, p>0.05); educational level (F =1.374, p>0.05); year of marriage (F =1.448, p>0.05); number of children (F =1.709, p>0.05) and social security (F =1.122, p>0.05). However, there is a significant difference between the codependency levels of women, in terms of marital status ( F =3.493, p<0.05); housemates ( F =2.986, p<0.05); level of income (F =3.082, p<0.05) and working condition ( t= -1.998, p<0.05). It was determined that the average scores obtained by non-working women from the SFCS ( x =55.47) were higher than that of working women ( x =50.22). As a result of our study, it was determined that women had moderate and higher levels of codependency. It is required to inform women about the possible negative effects of codependency in their lives, as well as their solutions in order to heal their mental health that is affected by codependency and enable them to be involved in society as independent i

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 12.054
Atıf : 47.891
Turkish Studies