Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 60
 İndirme 19
Atatürk’ün Yerel Otoritelerle İlişkilerine Bir Örnek: Bitlisli Küfrevîzâde Abdülbâkî Efendi
2015
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Birinci Dünya Savaşı, Milli Mücadele ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurulması dönemlerinde devletin yanında yer alıp, dini ve siyasi nüfuzlarını kullanarak, bulundukları bölgelerde etkili olan ancak kayıtlara geçmeyen önemli şahsiyetler bulunmaktadır. Bu bağlamda yaptığı hizmetlerle Osmanlı Devleti yöneticilerinin takdirini kazanan, Birinci Dünya Savaşı öncesinde kurduğu tekkesinde Bitlis ve çevresinde yüzlerce talebenin yetişmesini sağlayan ve bölgede Rus tahrikleriyle patlak veren Molla Selim İsyanı’nın bastırılmasında çok önemli faaliyetlerde bulunan Küfrevîzâde Abdülbâkî Efendi’yi anmak gerekmektedir. Küfrevîzâde Abdülbâkî Efendi, Birinci Dünya Savaşı’nın başlaması ile yöredeki halkın gönüllü birlikler kurarak düşmanla mücadeleye başlamalarında önemli rol oynamıştı. Ancak bütün çabalara rağmen düşmanın ilerlemesine engel olunamamıştı. Bu nedenle ilerleyen Rus - Ermeni birlikleri Bitlis’i işgal etmişti. Bitlis’in işgalden kurtarılması için bölgeye gönderilen Mustafa Kemal (Atatürk) Paşa, Bitlis’e gittiğinde Küfrevîzâde Abdülbâkî Efendi’yi ziyaret etmiş ve Küfrevî ailesiyle dostluk kurmuştu. Bu dostluk çerçevesinde Mustafa Kemal Paşa, Küfrevîzâde Abdülbâkî Efendi’nin talep ve sorunlarıyla yakından ilgilenmiş, Küfrevîzâde Abdülbâkî Efendi de yörede bulunan aşiretler üzerindeki nüfuzunu kullanarak halkın teşkilatlanması ve düşmanla savaşmasını sağlamıştı. Mustafa Kemal Paşa ile Küfrevîzâde Abdülbâkî Efendi arasındaki dostluğu gösteren çok sayıda mektup bulunmaktadır. Mustafa Kemal Paşa’nın bu mektupları Bitlis’teki dinî otoritelerle iyi ilişkiler kurduğunu göstermesi bakımından önem arz etmektedir.

Anahtar Kelimeler:

An Example On Ataturk’s Relations With Local Authorities: Kufrevizâde Abdulbâki Efendi From Bitlis
2015
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

There are prominent personalities, who take the side of the state in the period of First World War, the National Struggle and the establishment of the Republic of Turkey and use religious and political influence in the regions on which they are located, but go on record. In this context, it is convenient to mention Küfrevîzâde Abdülbâkî Efendi who is appreciated by the governor of the Ottoman Empire for his services, and provide training hundreds of students around Bitlis in his dervish lodge founded before the First World War, and play very important activities in the suppression of Selim Molla Rebellion erupted with Russian provocation. With the start of the First World War, Küfrevîzâde Abdülbâkî Efendi plays an important role in starting the fight with the enemy by establishing a voluntary union of peoples in the region. However, despite all efforts, progress of the enemy could not be inhibited. Therefore, progressing Russian - Armenian troops occupied Bitlis. Mustafa Kemal (Ataturk) Pasha, who was sent to the region for the liberation of Bitlis, visited to Küfrevîzâde Abdülbâkî Efendi and had established friendship with the Küfrevî family. By this friendship, Mustafa Kemal Pasha was concerned with Küfrevîzâde Abdülbâkî Efendi’s demands and problems and Küfrevîzâde Abdülbâkî Efendi had also let people got organized to fight the enemy by using his influence on the tribal people in the region. There are many in the letter showing friendship between Mustafa Kemal Pasha and Küfrevîzâde Abdülbâkî Efendi. These letters written by Mustafa Kemal Pasha is important because they show that Mustafa Kemal Pasha has established good relations with the religious authorities in Bitlis.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 12.054
Atıf : 47.329
Turkish Studies