Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 105
 İndirme 40
 Sesli Dinleme 1
1789 Sonrasından Günümüze Dans Temalı Afiş Tasarımları Üzerine Bir İnceleme
2019
Dergi:  
Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

1798 yılında taş baskı (litografi) tekniğinin icadı ile ortaya çıkan farklı bir mecra olan afiş, geçirdiği süreç içerisinde kuşkusuz pek çok farklı konunun sergilenmesine öncülük etmiştir. Zamanla farklı baskı tekniklerine doğru yol alan süreç içerisinde gelişim göstermiştir. Tarihte elde edilen ilk örneklerinin önemli bir çoğunluğunda en sık rastlanan temalardan biri olan “Dans” teması, afiş sanatçılarının en çok ürün verdiği konu olarak öne çıkmaktadır. Litografi baskı tekniğinden 1980 sonrasında ise post modern eğilimler ve bilgisayarın devreye girmesine kadar tüm tasarımların üretim süreçlerini doğrudan etkilenmiş, öznel üslupların artmasını tetiklemiştir. Farklı ülkelerin 1789’dan 2000’li yıllara değin sanatçıların afiş anlamında ürettikleri 350 görselin içerisinden bulundukları dönemin tasarım dilini en iyi anlatan 22 eserin gruplandırılarak incelemeleri yapılmıştır. Elde edilen eserler, afiş anlamında taş baskı tekniğinin ilk defa ortaya çıktığı Fransa ile başlatılarak, grafik anlamında Dünya’da gelişen görsel dillerin ve üslupların izini sürerek ilerletilmiştir. Bu anlamda Amerika, İngiltere, Avusturya, İskoçya, Almanya, İtalya ve Türkiye gibi ülkelere ait tasarımcılar; Jules Cheret, Toulouse Lautrec, Alphonse Mucha, Leonetto Capiello, Kate Sampson, Armin Hofmann, Gülümser Aral Üretmen ve bazı anonim tasarım çalışmaları incelenmiştir. Seçilen sanatçıların öncülüğünü yaptığı çalışmalar dünyada pek çok ülkenin sanatçılarının eğlence kültürü açısından önemli afiş örnekleri ortaya çıkarmasını sağlamıştır. Bu çalışmalar günümüz çağdaş sanatlar alanının önemli grafik tasarım örnekleri olmuşlardır. Bu noktadan hareketle, Dünya’da meydana gelen önemli olayların, sosyal ve kültürel değişimlerin afişlere tasarım dili anlamında yansımalarının incelenmesi ve değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma içerisinde, bugüne kadar afiş konusunda yapılmış grafik tasarım araştırmalarına “dans” teması üzerinden yeni bir perspektif çizilmesine özen gösterilmiştir. 

Anahtar Kelimeler:

From 1789 to today, a review of the dance-themed poster designs
2019
Yazar:  
Özet:

In 1798 lithography which emerged with the invention of the different printing technique for poster art, with its own progress was led various subjects' displaying. After that time, its process carries towards the development of new and saving printing techniques. In the first samples of that posters, artists prefer to make some designs a significant majority of the "dance" theme. From lithography to the 1980s, the postmodernist trends and the introduction of the computer directly influenced the design of all production processes, has triggered the rise of subjective styles. From 1789 to 2000s, from 350 selected 22 art pieces which are expressive design history ideally, designed by poster artists of various countries, grouped and examined. This study initialized France which is the first country using lithography, move forward to world's important design styles and visual languages. In this sense, examined artists were; Jules Cheret, Toulouse Lautrec, Alphonse Mucha, Leonetto Capiello, Kate Sampson, Armin Hofmann, Smiles Aral Producer and some anonymous works from USA, England, Austria, Scotland, Germany, Italy and Turkey. These artist's poster works' leading role created an importance in the entertainment culture of the world. These selected art pieces are significant examples of contemporary art in graphic design. From this point of view, the aim of this research is; crucial events and how these social and cultural changes reflected various poster design styles of the world, were investigated and analyzed. Research includes a new perspective of poster researches of graphic design on the subject of "dance" theme.

Anahtar Kelimeler:

Dance Theme Poster Designs From 1789 To Contemporary
2019
Yazar:  
Özet:

In 1798 lithography which emerged with the invention of the different printing technique for poster art, with its own progress was leaded various subjects’ displaying. After that time, its process carries towards the development of new and saving printing techniques. In the first samples of that posters, artists prefer to make some designs a significant majority of “dance” theme. From lithography to 1980s, the postmodernist trends and the introduction of the computer directly influenced the design of all production processes, has triggered the rise of subjective styles. From 1789 to 2000s, from 350 selected 22 art pieces which are expressive design history ideally, designed by poster artists of various countries, grouped and examined. This study initialized France which is first country using lithography, move forward to world’s important design styles and visual languages. In this sense, examined artists were; Jules Cheret, Toulouse Lautrec, Alphonse Mucha, Leonetto Capiello, Kate Sampson, Armin Hofmann, Gülümser Aral Üretmen and some anonym works from USA, England, Austria, Scotland, Germany, Italy and Turkey. These artist’s poster works’ leading role created an importance in the entertainment culture of the world. These selected art pieces are significant examples of contemporary art in graphic design. From this point of view, the aim of this research is; crucial events and how these social and cultural changes reflected various poster design styles of the world, were investigated and analyzed. Research includes a new perspective of poster researches of graphic design on the subject of “dance” theme.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.665
Atıf : 9.382
Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi