User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 8
 Downloands 1
Kim’in Disarlama Argumanina Dair Bir İnceleme
2021
Journal:  
Felsefe Arkivi
Author:  
Abstract:

Bu makalede, Jaegwon Kim’in indirgemesiz fizikalizme karşı geliştirmiş olduğu ünlü dışarlama argümanı ve ayrıca bu argümanın yol açtığı iddia edilen dışarlama problemi için yine filozofun kendisinin önerdiği özdeşlik çözümü eleştirel olarak incelemeye tabi tutulacaktır. Söz konusu argümanın indirgemesiz fizikalizm için Kim’in iddia ettiği ölçüde bir sorun teşkil etmediği ve onun kendi çözüm önerisinin ise ikna edici olmadığı savunulacaktır. Çünkü, argümanın dayandırıldığı ilkeler olaylara dair olup, özelliklere dair değildir. Argüman bu yüzden de herhangi bir özelliği dışarlama gücünden yoksun olmaktadır. Özdeşlik çözümüne gelirsek, zihinsel özelliklerle fiziksel özelliklerin özdeşlenmesi anlamsız görünen iki fikri içermektedir. Birincisi, bir kategori hatası içermektedir ki buna göre yapısal özelliklerin aynı zamanda işlevsel özellikler olması gerekmektedir. İkincisi, dönüşlü bir ilişki içermektedir ki buna göre bir özelliği realize eden özelliğin yine kendisi olması gerekmektedir. Bu noktalar detaylandırıldıktan sonra, kısaca dışarlama problemi de ele alınacaktır. Yani, eğer fiziksel özellikler her zaman yeter koşul teşkil ediyorlarsa, bu durumda zihinsel özelliklerin nedensel olarak ilişkin olmaları nasıl mümkündür? Buna cevap aramak için öncelikle Kim’in açıklayıcı dışarlama ilkesi bir özellik dışarlama ilkesine dönüştürülecektir ya da örtük olarak içerdiği ilke açığa çıkarılacaktır. Daha sonra bu ilkeye dayanılarak, zihinsel özelliklerin nedensel olarak ilişkin olmalarının ancak fiziksel özelliklerle belli türden bir bağımlılık ilişkisine girmeleriyle mümkün olduğu bulunacaktır.

Keywords:

Kim's Exclusion Argument Revisited
2021
Journal:  
Felsefe Arkivi
Author:  
Abstract:

Critical examination will be made firstly of the exclusion argument, famously developed by Jaegwon Kim, against nonreductive physicalism, and secondly of the identity solution as suggested by Kim himself for the exclusion problem allegedly prompted by his argument. I will argue that the argument is not so much of a trouble for nonreductive physicalism as Kim claims it to be, and that his purported solution is hardly convincing. For one thing, the principles, of which use are made in the argument, concern events, not properties. That is why the argument does not have a direct force to exclude properties. Second, the identification of mental and physical properties involves the idea that a functional property is to be at the same time a structural property, and, on the other hand, it amounts to a reflexive relation such that one and the same property is to realize itself, both of which ideas make little sense. Plus, a brief consideration will be made of the exclusion problem of how it is possible for mental properties to be causally relevant along with physical properties that always suffice for the effect. It will be suggested that mental properties can be causally relevant only if they are dependent upon physical properties, a suggestion which is based on the property-exclusion principle extracted from the principle of explanatory exclusion formulated by Kim himself.

Keywords:

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Felsefe Arkivi

Field :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Ulusal

Metrics
Article : 448
Cite : 560
© 2015-2024 Sobiad Citation Index