User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 44
 Downloands 21
İLİMDEN AŞKA, BİLMEDEN BULMAYA: MUSTAFA KUTLU’NUN “HER NE VAR ÂLEMDE” HİKÂYESİNDE METİNLERARASILIK
2021
Journal:  
Erzurum Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Author:  
Abstract:

Postmodernizmin doğurduğu metinlerarası ilişkiler, her metnin kendinden önce yazılmış bir metinden izler taşıması, farklı bir metinle anlam alışverişi içerisine girmesi ve o metinden etkilenmesi anlamına gelir. Julia Kristeva tarafından ortaya atılan metinlerarasılık kavramı metinlerin kurduğu etkileşim ağı içerisinde onları okuma biçimi sunar. Alıntı, gönderge, gizli alıntı, anıştırma, yansılama (parodi), alaycı dönüştürüm ve öykünme (pastiş) metinlerarası ilişkiler yöntemleridir. Mustafa Kutlu da hikâyelerinde kurguladığı anlam çerçevesinde bu yöntemlerle metinlerarası ilişkiler kurar. “Her Ne Var Âlemde” hikâyesinde Kutlu, anıştırma, gönderge, alıntı ve gizli alıntı yöntemleriyle metinlerarasılık yapar. Bir akademisyenin bilim ve aşk arasında yaşadığı tereddütü ve en sonunda aşkı seçişini anlatan hikâyede yapılan metinlerarasılıklar bu iki olgu etrafında kümelenir. Akademisyenin aşka yönelmesine dönük metinlerarasılıklar ismi geçen şairler ve onların şiirlerinden mısraların yanı sıra bir de türküyle yapılır. Bilimsel eser isimleri ve bilim adamlarına yapılan göndergeler ve alıntılar da akademisyenin ilmî yanına atıftır. Bu çalışmada hikâyedeki akademisyenin bilimden el çekip aşka yönelmesi metinlerarası ilişkiler bağlamında yorumlanmıştır.

Keywords:

Love from the world, to the world, to the world, to the world, to the world, to the world, to the world.
2021
Author:  
Abstract:

The intertext relationships that postmodernism generates mean that each text carries traces from a text written before it, enters into the exchange of meaning with a different text and is influenced by that text. The concept of intertext, which was presented by Julia Kristeva, offers the way to read them within the interaction network of texts. Notes, posts, hidden quotes, subtitles, reflections (parodies), ridiculous conversions and narrative (pastic) are methods of intertext relationships. Mustafa Kutlu also establishes intertext relationships with these methods in the framework of the meaning he establishes in his stories. In the story of "What is in the world" he makes intertext by means of Holy, Complicating, Sending, Citating and Hidden Citating. The interconnections in the story that tells the doubt that an academic experiences between science and love and ultimately the choice of love are gathered around these two facts. Academic love-oriented text interconnections are made by the poets who have been named and their poems, as well as by the poems from their poems. The names of the scientific works and the posts and quotes made to the scientists are also reference to the scientific side of the academic. In this study, the academic in the story is interpreted in the context of intertext relationships.

Keywords:

0
2021
Author:  
Keywords:

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles




Erzurum Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Field :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Ulusal

Metrics
Article : 170
Cite : 451
Erzurum Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi