User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
  Citation Number 1
 Views 20
 Downloands 12
Ahmed el-Mar’aşî’nin Hayatı, İlmi Kişiliği ve Eserleri
2022
Journal:  
Turkish Academic Research Review
Author:  
Abstract:

Mezhepler arasında ortaya çıkan fikir ayrılıkları ve ihtilaflı durumda olan meseleler, tarih boyunca tartışıldığı gibi Osmanlı dönemi alimleri arasında da yoğun bir şekilde tartışılmıştır. Ancak özellikle Osmanlı döneminde telif edilen eserlerin günümüz latin alfabesiyle yazılmayışı, hatta birçoğunun Arapça olarak yazılmış olması gibi nedenler başta olmak üzere pek çok eser ve müellif günümüz araştırmacılarının ilgisinden uzak kalmıştır. İslâm Mezhepleri Tarihi alanında çok kıymetli bulduğumuz Risâle-i Münciye adlı eserin müellifi Ahmed el-Mar’aşî (ö. 1165/1752) de Osmanlı’nın yetiştirdiği önemli alimlerden biri olmasına rağmen kendisi akademik çalışmalara pek fazla konu olmamıştır. Ahmed el-Mar’aşî, yaşadığı dönem ve bölge açısından olduğu kadar ortaya koyduğu eserler açısından da önemli bir bilim adamıdır. XVIII. yüzyılın ortalarında vefat eden Mar’aşî, döneminin Osmanlı uleması arasında seçkin bir yere sahiptir. Hayatı hakkındaki bilgilerimiz sınırlı olmakla birlikte bize kadar ulaşan eserleri ve ilgilendiği konular dikkate alındığında çağını iyi takip eden ve gelecekte sorun oluşturabilecek konulara önceden çözüm üretme çabasını gösteren bir karaktere sahip olduğu anlaşılmaktadır. Bu yönüyle de çağdaş bir bilim insanı vasfını hak ettiği kanatindeyiz. Kaynaklar onun vefat tarihi, eserleri, kendisi gibi alim olan bir oğlu ve yaptığı görevler hakkında pek fazla detaya girmeden bilgi vermektedir. Doğduğu ve yaşadığı yere nispetle Mar’aşî, uğraştığı mesleğe nispetle ise Debbâğî (sepici, deri tabaklayıcısı) nispeleriyle tanınmaktadır. O, sadece bir konuda değil İslâmî ilimlerin birçok alanında eserler telif etmiştir. Ancak Mar’aşî’nin bu eserleri çeşitli kütüphanelerde kayıtlı el yazması halinde bulunmaktadır. Mar’aşî’nin eserleri günümüzde akademik platformlarda yeteri kadar tanınmamaktadır. Özellikle Kelam ve Mezhepler Tarihi alanında telif etmiş olduğu eser ve görüşleri gerek Hanefîlik ve Mâtüridîlik açısından gerekse inanç çerçevesinde Osmanlı toplumunun o dönemdeki durumunu anlama bakımından son derece kıymetlidir. Kelam ilmi dışında tefsir, mantık ve kıraat ilimlerinde de önemli eserler telif etmiştir. Bu çalışmanın temel amacı Mar’aşî’nin hayatı, ilmî kişiliğin ve eserlerini ortaya koymak suretiyle onu tanıtmak ve ilim çevresinde hak ettiği değeri görmesine katkıda bulunmaktır.

Keywords:

Life, Works and Scientific Personality Of Ahmed Al-mar’ashi
2022
Author:  
Abstract:

Different opinions and controversial issues that emerged between the madhhabs were discussed extensively among the scholars of the Ottoman period as well as throughout history. However, many works and authors have remained far from the attention of today's researchers, especially due to the fact that the manuscripts that were compiled during the Ottoman period were not written in today's Latin alphabet, and most of them were written in Arabic letters. The author of Risalah al-Munciyya, which is deemed to be highly valuable in the field of History of Islamic Sects, although Ahmed al-Marashi (d. 1165/1752) is one of the important scholars raised by the Ottoman Empire, he has not been the subject of much academic interest. Ahmed al-Marashi is a distinguished scholar, not just because of the period and the region he lived in but also thanks to the works he produced. al-Marashi, who died in the middle of the 18th century, has a prominent place among Ottoman scholars. Although there is limited information on his life, when his surviving works and topics of interest are scrutinized, it can be argued that he followed the issues in his era closely and had a character that was determined to offer solutions to the likely problems in the future. Hence, it would not be wrong to define him as an up-to-date scholar. The sources do not indicate detailed information on his death, his works, his son who was also a scholar like him, and the duties he undertook. He is known as Marashi, due to his birthplace and Debbagi (tanner), due to his livelihood. He compiled written works in various disciplines of Islamic sciences. Yet, these works are kept in different libraries as recorded manuscripts, and, as these works are not presented to contemporary readers, Marashi is not well-known in scientific circles. Especially, his works and remarks on Kalam and the History of the Madhabs are remarkable in terms of Hanafi school and Maturidi theology understandings, in addition to shedding light on the Ottoman society back then. Other than Kalam, he produced significant works on the sciences of Tafsir, Logic, and Qira’ah (Quran Recitation). The study aims to introduce al-Marashi’s life, works, and scientific personality and ensure that he gets the value he deserves within the scientific community.

Keywords:

Citation Owners
Attention!
To view citations of publications, you must access Sobiad from a Member University Network. You can contact the Library and Documentation Department for our institution to become a member of Sobiad.
Off-Campus Access
If you are affiliated with a Sobiad Subscriber organization, you can use Login Panel for external access. You can easily sign up and log in with your corporate e-mail address.
Similar Articles








Turkish Academic Research Review

Field :   Eğitim Bilimleri; Güzel Sanatlar; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 302
Cite : 334
Turkish Academic Research Review