User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 5
HALKA AÇIK ALANLARDA VİDEO GÖZETİM BAĞLAMINDA KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI: FRANSA ÖRNEĞİ
2023
Journal:  
Hacettepe Hukuk Fakültesi Dergisi
Author:  
Abstract:

Halka açık alanlar yalnızca günlük faaliyetlerin yürütüldüğü değil aynı zamanda sosyalleşmenin ve toplumsal hayata katılımın da sağlandığı yerlerdir. Video gözetim cihazları ise halka açık alanlarda hem çeşitli güvenlik kaygıları hem de gelişen teknolojinin etkisiyle yaygın şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Yapay zekâdaki gelişmeler de bu ivmelenmeye eklenmiş, yüz tanıma gibi özelliği olan kameralar değişmez nitelikte kişisel veri elde ettiklerinden pek çok açıdan çeşitli faydalar sağlamaya başlamıştır. Diğer taraftan halka açık alanlarda video gözetim cihazlarının yaygın kullanımı kişisel verilerin korunması yönünden birtakım kaygılar doğurmuş, video kayıt cihazları ile yapılan gözetime ilişkin hukuk kurallarının yeterliliği, güvenlik amacıyla elde edilen kişisel verilerin hukuka uygunluğu gibi konular tartışılmaya başlanmıştır. Kişisel verilerin korunması konusunda pek çok temel ve ikincil nitelikli hukuki düzenleme bulunan Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi üyesi bir ülke olarak Fransa’da video gözetimin geniş bir uygulama alanı vardır. Ülkede ayrıca konu hakkında düzenlenen kanun hükümleri, Ulusal Video Gözetim Komisyonu (Commission Nationale de la Vidéoprotection) gibi resmi birimler, Veri Koruma Otoritesi’nin (CNIL) tavsiye niteliğindeki rehber ve kararları ile ikincil nitelikteki düzenlemeler mevcuttur. Ancak yine de video gözetimin caydırıcılık, etkililik gibi işlevleri tartışılmakta, kişisel verilere ilişkin hukuki düzenlemelerin varlığı, ülkede uygulanan sürekli video gözetim faaliyetlerine yönelik eleştirilerin ve hukuka aykırılık iddialarının önüne geçememektedir. Çalışmada Fransa’da halka açık alanlarda yapılan video gözetim ele alınmış, video kayıt cihazları karşısında kişisel verilerin korunmasını temin eden yasal zemine ve kameralı gözetim uygulaması hakkındaki mevcut eleştirilere yer verilmiştir. Bununla birlikte Fransa örneği üzerinden video gözetim ile kişisel verilerin korunması arasındaki ilişki belirtilmiş, özellikle yapay zekâ kullanabilen kameralar gibi yeni teknolojik gelişmelerin yaratabileceği hukuki ve etik zorlukların altı çizilmiş, güvenlik sağlama ile veri koruma arasındaki ölçülülüğün önemine değinilmiştir. Son olarak çalışmada, Fransa’da mevcut yasal düzenlemelere rağmen video gözetime dair bazı uygulamaların kişisel veriler yönünden endişelere sebep olduğu, daha etkin bir mekanizma oluşturulması gerektiği ifade edilmiştir.

Keywords:

0
2023
Author:  
Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles




Hacettepe Hukuk Fakültesi Dergisi

Field :   Hukuk

Journal Type :   Ulusal

Metrics
Article : 335
Cite : 1.452
Hacettepe Hukuk Fakültesi Dergisi