User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 38
 Downloands 8
Ambalaj Tedarikçi Seçim Probleminin Çözümü İçin Hibrit Çok Kriterli Bir Karar Verme Yöntemi Önerisi
2021
Journal:  
İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi
Author:  
Abstract:

Tedarik zinciri boyunca seçim veya değerlendirme problemleri tedarikçileri farklı performans faktörlerine göre değerlendirerek ve birbirleriyle karşılaştırılmaları yapılarak çözülür. Bu şekilde tedarikçiler ile ilgili önemli ön bilgilerin elde edilmesini sağlanmış olur. İşletmeler rekabet güçlerini sürdürebilmek için tedarikçi seçimi için hızlı, etkin ve başarılı yöntemleri kullanmak isterler. Bu çalışma mal üretimi yapan bir işletmenin kendisine ambalaj malzemesi sağlayan/sağlamaya aday tedarikçiler içinde en uygun olanı seçmek için bir yöntem sunmuştur. Günümüz küresel rekabet ortamında, işletmeler piyasaya sundukları ürünleri için kullanacakları malzemelerin seçimine ilişkin kararları alınırken maliyetin azaltabilecek ve piyasada rekabet üstünlüğünü sağlayabilecek alternatifleri tercih ederler. İnsan davranışından kaynaklanan görüş ayrılıkları nedeniyle karar süreçleri her zaman kesin bilgiler içermezler. Tedarikçi seçim problemleri çözülürken, karar vericilerin farklı görüşleri ve çıkar çatışmaları gibi birçok etken dikkate alınır. Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV) teknikleri, bu tür sorunlara çözüm bulma konusunda oldukça etkilidir. Bu makalenin amacı, bulanık bir ortamda bir imalat işletmesinin ambalaj tedarikçisi seçim sorununa bir çözüm sunmaktır. Bu amaçla sekiz tedarikçi 15 değerlendirme kriterine göre değerlendirilmiştir. Kararalma sürecinde 4 farklı karar vericinin görüşü başvurulmuştur. Sorunun çözümü, kriterlerin ağırlıklarını belirlemek için kullanılan Bulanık Analitik Hiyerarşi Süreci (F-AHP) ve alternatifler arasında tercih yapmak için kullanılan Ağırlıklı Birleşik Toplu Çarpım Değerlendirmesinden (F-WASPAS) oluşan karma bir modele dayanmaktadır. Kriterler ağırlıklarının belirlenmesine ilişkin yapılan analiz sonunda, en uygun tedarikçi seçimi problemleri analiz edilirken en çok etkili olan iki faktör sırası ile teslim tarihi ve fiyat olarak belirlenmiştir Yapılan değerlendirme sonucunda A2 en uygun tedarikçi olarak önerilmiştir. Sonuçların etkinliğini belirlemek için duyarlılık analizi yapılmıştır ve yine MARCOS, MABAC, SAW, ARAS, TOPSIS, EDAS yöntemleriyle elde edilen seçim sonuçlarına göre A2 en uygun tedarikçi olarak belirlenmiştir.          

Keywords:

A Hybrid Multi-criteria Decision-making Method Proposal For The Solution Of The Packaging Supplier Selection Problem
2021
Author:  
Abstract:

Selection or evaluation problems are solved by looking at the different performance factors of the suppliers along the supply chain and by making comparisons with each other, and it is ensured that important preliminary information about the suppliers is obtained. This study has been prepared in order to choose the most suitable supplier among the suppliers that provide / are candidates to provide packaging material for an enterprise producing goods Decision processes may not always have precision due to differences of opinion arising from human behaviour. When supplier selection problems are solved, many criteria, such as different opinions of decision-makers and their conflict of interests are considered. Multi-Criteria Decision Making (MCDM) techniques are highly effective in finding solutions to such problems. The goal of this article was to find a solution to packaging supplier selection problem of a manufacturing company in a fuzzy environment. To this end, eight suppliers were examined in line with 15 evaluation criteria. The opinions of 4 different decision-makers were taken during decision-making process. The solution of the problem was based upon a mixed model consisting of Fuzzy Analytic Hierarchy Process (F-AHP), used to determine the weights of the criteria, and Fuzzy Weighted Aggregated Sum Product Assessment (F-WASPAS), utilised to make preference among alternatives. At the end of the analysis on the determination of the criteria weights, the most appropriate supplier selection was determined as the delivery date and price, respectively, the two factors most influencing the construction phase. As a result of the evaluation made, A2 was specified to be the most proper supplier. Sensitivity analysis was performed to identify the effectiveness of the results. A2 was determined to be the most proper supplier according to the selection results obtained by MARCOS, MABAC, SAW, ARAS, TOPSIS, EDAS methods.          

Keywords:

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles






İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi

Field :   Eğitim Bilimleri; Güzel Sanatlar; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 1.642
Cite : 7.551
İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi