User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 8
Antik Roma Gündelik Hayatında Hijyen Kavramı
2024
Journal:  
Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Author:  
Abstract:

Antik Roma, tarih boyunca büyük bir medeniyet olarak öne çıkar, ancak günlük hayatlarında hijyen konusundaki uygulamaları günümüz standartlarından oldukça farklıydı. Roma İmparatorluğu'nda, insanlar temizlik ve hijyen konularına değer verseler de ancak günümüz sanitasyon standartlarına uygun bir yaşam tarzı sürdürmekte zorlanıyorlardı. Antik Roma'nın mühendislik başarıları, suyun etkin bir şekilde taşınmasını sağlayan su kemerleri, borular, kanallar ve sarnıçlar gibi sistemleri içeriyordu. Bu sistemler sayesinde su, çeşmelerden hamamlara, tuvaletlere ve villalara ulaştırılarak önemli bir kamu hizmeti sunuluyordu. Hamamlar, sadece temizlik yerleri değil, aynı zamanda toplumun değerlerine uygun eğlence, öğrenme ve sosyalleşme mekânlarıydı. Her kesimden insan, soylu ya da köle ayrımı olmaksızın, hamam hizmetlerinden faydalanırdı ve günün önemli ziyaretlerinden biri olarak kabul edilirdi. Latrinalar da, Roma'da hem umumi tuvaletler hem de halk sağlığı için önemli yapılar arasında yer alıyordu. Bu yapılar, Roma'nın vazgeçilmez mekânlarıydı. Antik Roma toplumu, kişisel hijyenlerini sağlamak için doğal malzemelerden, özellikle zeytinyağı ve kumdan sıklıkla yararlanıyordu. Bu dönemdeki hijyen alışkanlıkları, tarihsel ve kültürel bir bakış açısıyla incelendiğinde, Antik Roma'nın yaşam tarzının benzersiz ve ilginç yönlerini ortaya koymaktadır. Çalışmamızda antik kaynaklar ışığında bir Roma vatandaşının kişisel hijyenini günlük hayatta nasıl sağladığı, hangi hizmetlerden ve yapılardan yararlandığı incelenmiştir.

Keywords:

The Concept Of Hygiene In Ancient Roman Daily Life
2024
Author:  
Abstract:

Ancient Rome stands out as a great civilization throughout history, but its practices regarding hygiene in daily life were quite different from today's standards. In the Roman Empire, although people valued cleanliness and hygiene, they had difficulty maintaining a lifestyle that met today's sanitation standards. Ancient Rome's engineering achievements included systems such as aqueducts, pipes, canals, and cisterns that enabled the efficient transport of water. Thanks to these systems, an important public service was provided by delivering water from fountains to baths, toilets and villas. Baths were not only places of cleaning, but also places of entertainment, learning and socialization in line with the values of the society. People from all walks of life, regardless of nobles or slaves, benefited from the bath services and it was considered one of the important visits of the day. Latrinas were also among the important structures for both public toilets and public health in Rome. These structures were indispensable places of Rome. Ancient Roman society frequently used natural materials, especially olive oil and sand, to ensure their personal hygiene. Hygiene habits during this period, when examined from a historical and cultural perspective, reveal unique and interesting aspects of the lifestyle of Ancient Rome. In our study, in the light of ancient sources, how a Roman citizen maintained his personal hygiene in daily life and what services and structures he used were examined.

Keywords:

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles










Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 803
Cite : 2.396
© 2015-2024 Sobiad Citation Index