User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 5
TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN KARİYER TERCİHLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA
2023
Journal:  
Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Author:  
Abstract:

Bu çalışmanın amacı hekim adayı tıp fakültesi öğrencilerinin geleceğe dair kariyer planlarını, hedeflerini, çalışma hayatından beklentilerini incelemektir. Araştırmaya İstanbul Üniversitesi İstanbul ve Cerrahpaşa Tıp Fakülteleri, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kafkas Kars Üniversitesi Tıp Fakültesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Harran Üniversitesi Tıp Fakültesinde öğrenim gören 5. ve 6. sınıf öğrencileri dahil edilmiştir. 2022 yılı itibariyle 5. ve 6.sınıf olan bu öğrenciler, 2017 yılı üniversite yerleştirme puanlarına göre en yüksek puanlı ilk üç ve en düşük puanlı son üç kamu üniversitesine yerleşmişlerdir. Bu şekilde öğrencilerin kariyer tercihlerini belirleyen faktörler arasında öğrenim görülen üniversitenin etkisi de araştırılmak hedeflenmiştir. Buna ek olarak öğrencilerin demografik özellikleri, ailevi bilgileri gibi etkenler de araştırılmıştır. Araştırmada Selçuk Tanç (1999) tarafından geliştirilen kendini gerçekleştirme, sosyal beklenti, güç kullanımı, maddi beklenti ve duygusal beklenti boyutlarından oluşan “Kariyer Beklentileri Ölçeği” 492 öğrenci tarafından cevaplandırılmıştır. Sonuç olarak, öğrencilerin büyük çoğunluğu uzmanlaşmak istediklerini belirtmiş, cerrahi ve temel bilimlerin en az, dahili bilimlerin ise en çok tercih edilmek istenen bölüm olduğu belirlenmiş, kendi isteği ile tıp fakültesini tercih edenler ile anne eğitim seviyesi yüksek olan öğrencilerin kariyer beklentilerinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Korelasyon analizi sonuçlarına göre kendini gerçekleştime boyutu ile sosyal beklenti ve güç kullanımı boyutları arasında pozitif yönde güçlü düzeyde maddi beklenti ve duygusal beklenti boyutları ile pozitif yönde orta düzeyde anlamlı ilişki bulunmuştur. Güç kullanımı boyutu ile maddi beklenti boyutu arasında pozitif yönde orta düzeyde duygusal beklenti boyutu ile arasında pozitif yönde zayıf düzeyde anlamlı ilişki bulunmuştur. Maddi beklenti ile duygusal beklenti boyutları arasında pozitif yönde orta düzeyde anlamlı ilişki ortaya çıkmıştır.

Keywords:

0
2023
Author:  
Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles








Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Field :   Filoloji; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 788
Cite : 7.175
Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi