User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 14
 Downloands 4
2021 LGS TÜRKÇE SORULARININ OKUNABİLİRLİK AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ
2022
Journal:  
International Journal of Language Academy
Author:  
Abstract:

Ülkemizde uygulamada olan eğitim-öğretim sistemine göre, temel eğitimden ortaöğretime geçerken belirli liselere yerleşmek isteyen öğrenciler, Lise Geçiş Sistemi isimli merkezi bir sınava tabi tutulmaktadırlar. 2018 yılında uygulamaya konulan ve 2021 yılında dördüncüsü yapılan Liselere Geçiş Sistemi, sözel ve sayısal olmak üzere iki bölüm ve öğretim programları doğrultusunda hazırlanmış olan 90 sorudan oluşmaktadır. Bu çalışmada Liselere Geçiş Sistemi sözel bölümü içinde yer alan Türkçe sorularının okunabilirlik durumu incelenmiştir. Türkçe sorularının okunabilirlik durumunun belirlenmesinde okunabilirlik formülleri kullanılmıştır. Okunabilirlik formülleri, bir metnin kolay veya güç anlaşılması konusunda nicel bir değerlendirme yapabilmeyi sağlayan formüllerdir. Alanyazın incelendiğinde, okunabilirlik konusunda birçok çalışmanın yapılmış olduğu görülmektedir. Ülkemizde yapılan çalışmalarda genel olarak Flesch’in çalışmasından 1997 yılında Türkçeye uyarlanan Ateşman formülü ve 2010 yılında oluşturulan Çetinkaya-Uzun formülünün öne çıktığı görülmektedir. Bu çalışmada değerlendirilen 2021 Liselere Geçiş Sistemi Türkçe sorularının okunabilirliği, bu iki formül kullanılarak tespit edilmiştir. Sınav kapsamında Türkçe dersi için sorulmuş olan 20 soru, formüller kullanılarak incelenmiştir. Çalışma verileri betimsel istatistik yöntemiyle analiz edilmiştir. Çalışma sonuçlarına göre Ateşman formülüne göre değerlendirilen soruların 6 tanesinin (%30) kolay, 14 tanesinin (%70) orta okunabilirlik seviyesinde olduğu; Çetinkaya-Uzun Formülüne göre değerlendirilen soruların ise 1 tanesinin (%5) bağımsız okuma, 12 tanesinin eğitsel okuma (%60), 7 tanesinin (%35) ise engelli okuma düzeyinde olduğu tespit edilmiştir.

Keywords:

null
2022
Author:  
0
2022
Author:  
Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles








International Journal of Language Academy

Field :   Eğitim Bilimleri; Filoloji

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 1.247
Cite : 1.602
International Journal of Language Academy