Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 458
 İndirme 40
 Sesli Dinleme 1
ATATÜRK DÖNEMİ TÜRK-ÇİN İLİŞKİLERİ (1923-1938)
2020
Dergi:  
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Türk-Çin ilişkileri tarihin eski devirlerinden beri süregelerek gelişme göstermiştir. Osmanlı döneminde çoğunlukla sembolik olarak heyetlerin gidip gelmesiyle sınırlı kalan ilişkiler Türkiye Cumhuriyeti döneminde giderek gelişmiştir. Türkiye’nin Çin ile ilk temasları ileri seviyelerde olmasa da Cumhuriyetin ilk yıllarına kadar uzanmaktadır. İlk yıllarda çoğunlukla Japonya üzerinden yürütülen diplomatik temaslar 1929 yılından itibaren arada bazı aksamalar yaşansa da doğrudan Çin üzerinden yürütülmeye başlamıştır. Akabinde Çin’in Ankara’da büyükelçilik açması ve imzalanan dostluk ve ticaret antlaşmaları ile ilişkiler daha ileri seviyeye ulaşmıştır. Atatürk dönemi Türkiye’sinin Çin ile ilişkilerinde bazı hususlar ön plana çıkmıştır. Bunlardan ilki Çin ve Japonya arasında Mançurya’da yaşanan krizdir. Türkiye Cumhuriyeti’nin bu krizde uyguladığı politika taraf tutmaktan daha ziyade iki tarafı uzlaştırma üzerine olmuştur. Türk-Çin ilişkilerini belirleyen ikinci husus ise Doğu Türkistan’da yaşanan siyasi gelişmelerdir. Türkiye, Doğu Türkistan ile ilgilenirken dış politikasını romantik bir çizgiden daha ziyade realist bir seviyede tutmuştur. Netice itibariyle Atatürk döneminde Türk-Çin ilişkileri iki ülkenin kendi iç dinamikleri ve çevresel gelişmeler nedeniyle ileri seviyelere ulaşamamıştır.

Anahtar Kelimeler:

The Turkish-Chinese Relations (1923-1938)
2020
Yazar:  
Özet:

Turkish-Chinese relations have continued to evolve since ancient times of history. Relationships that were mostly symbolically limited to the departure and arrival of the delegations in the Ottoman period have been increasingly developed in the period of the Republic of Turkey. Turkey's first contacts with China are not at advanced levels, but extend to the first years of the Republic. In the first few years, diplomatic talks, mostly through Japan, began to be conducted directly through China since 1929. After the opening of China’s embassy in Ankara and the signed friendship and trade treaties, the relations have reached a higher level. Ataturk period Turkey's relations with China have some aspects come in front. The first of these is the crisis between China and Japan in Manchuria. The policy that the Republic of Turkey applies in this crisis is rather on the side than on the side of the two sides. The second aspect that determines the Turkish-Chinese relations is the political developments in Eastern Turkistan. Turkey has kept its foreign policy at a more realistic level than a romantic line while concerned with Eastern Turkistan. Finally, during the Atatürk period, the Turkish-Chinese relations did not reach advanced levels due to the internal dynamics and environmental developments of the two countries.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 302
Atıf : 770
2023 Impact/Etki : 0.349
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi