Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 32
 İndirme 2
Antalya’da Yaşayan Yörüklerin Örf, Âdet ve Gelenekleri (1927-1928)
2023
Dergi:  
Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Yörükler, Türkistan coğrafyası üzerinde mevcut Bozkır kültür anlayışının Anadolu’da ve Rumeli’de yaşayan konargöçer uzantılarıdır. Antalya’da yaşayan Yörüklerin çoğunluğu, 20. yüzyıl başlarında kışla ve yayla ekseninde döngüsel bir konargöçer yaşam sürdürmüştür. Ağırlıklı olarak küçükbaş hayvan besleyen Yörüklerin bu yaşama tarzı hareketli yapı üzerine inşa edilmiştir. Çalışmanın esasını Tevfik Macid’in “Anadolu Aşiretlerinin ‘An’ane ve Âdetleri: Antalya Vilâyetinde Yörükler” başlığı altında Konya’da yayımlanan Yeni Fikir Mecmuasının 1 Eylül 1927 ile 1 Ocak 1928 tarihleri arasında Yörüklerle ilgili yayımlanan beş makalesi oluşturmaktadır. Yeni Fikir Mecmuasındaki bu makale serisi, Antalya’da yaşayan Yörüklerin özgün ve geleneksel yaşayışlarını anlatan yazılardan oluşmaktadır. Makalelerde, Yörüklerin örf, âdet, gelenek ve görenekleri ile insan ilişkileri, yemekleri, evlilikleri, sanatları ve yaşam tarzlarına dair özgün ayrıntılar verilmektedir. Tevfik Macid’in, Osmanlı Devleti’nin son dönemi ile Cumhuriyet’in ilk yıllarında yaşadığı göz önünde bulundurulduğu zaman, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e geçiş döneminde, Türkiye’de yoğun Yörük nüfusunu barındıran Antalya’daki Yörüklerin kültür hayatını ele alan çalışma, Yörükler ve Yörük kültürü adına önemlidir. Bu çalışmada, Osmanlı paleografyası ile kaleme alınan makalelerin transkripsiyonu yapılmış, sonrasında ise niteliksel araştırma yöntemlerinden belge analizi ile asıllarına mümkün olduğunca sadık kalınmıştır.

Anahtar Kelimeler:

The Orph, Adet and Traditions of the Circles Living in Antalya (1927-1928)
2023
Yazar:  
Özet:

The circles are the conargocker extensions of the existing Bozkır culture understanding on Turkistan geography living in Anatolia and Rumeli. Most of the Circles living in Antalya, at the beginning of the 20th century, lived a circular conargocker in the shadow and shadow axis. This way of living of the small-powered animals is built on a moving structure. The basis of the study is Tevfik Macid's "An'ane and Âdetleri: Yörükler in Antalya Vilâyet" under the title of the New Idea Mecmuya published in Konya between 1 September 1927 and 1 January 1928 five articles published on Yörükler. This series of articles in the New Idea Mecmuasa consists of articles that tell the original and traditional lives of the Circles living in Antalya. The articles provide original details of the circles' orphans, traditions, and habits, as well as human relationships, food, marriage, art and lifestyle. When taken into account that Tevfik Macid lived in the last period of the Ottoman State and in the early years of the Republic, in the transition period from Ottoman to the Republic, the work on the cultural life of the Yörük in Antalya, which hosts the intense Yörük population in Turkey, is important in the name of the Yörük and Yörük culture. In this study, a transcription of the articles collected with the Ottoman paleography was made, and then the qualitative research methods with the document analysis remained as faithful as possible to the originalities.

Anahtar Kelimeler:

2023
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Filoloji; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 698
Atıf : 4.158
2023 Impact/Etki : 0.147
Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi