User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 36
 Downloands 8
Sovyet Milliyet Politikası: Abhazya ve Güney Osetya'daki Etnik Çatışma Üzerindeki Etkisi
2021
Journal:  
Karadeniz Araştırmaları Dergisi
Author:  
Abstract:

Bu çalışmanın amacı, Gürcistan’daki etnik çatışmayla ilgili birbiriyle bağlantılı iki soruyu cevaplamaktır. 1990’ ların başlarında, Gürcistan’daki iki etnik grup (Abhazya ve Güney Osetya) Gürcistan ortak çatısı altında yaşamak yerine, “neden” ve “nasıl” ayrılıkçı siyaset izlemiş ve bunun sonunda Merkezi yönetimle kanlı etnik çatışmalar sonucunda bağımsızlıklarını tek taraflı ilan etmişlerdir? Bu çalışmanın ana savı Sovyetlerin milletler sorununu çözmek için geliştirdikleri “Sovyet milliyet politikası” Gürcistan’daki etnik grup olma bilinci ve etnik çatışmaya zemin hazırlayan temel ve başlıca araçlardan biri olduğunu ispatlamaktır. Bu minvalde, Abhazların ve Güney Osetlerin giriştikleri siyasi statü mücadelesi, Lenin yönetimiyle başlayıp Gorbachev yönetimine kadar değişiklik geçirip evrilen Sovyet millet politikası azınlık gruplarına kendi etnik kimliklerini, dillerini ve kültürlerini geliştirecek, daha da önemlisi kendi kendini yönetme ve ulus olma bilinci kazandırabilecek ayrıcalıklar tanımıştır. Ancak, istemsiz bir şekilde Sovyet millet politikası Sovyetler sonrası dönemde etnik gruplar arasındaki etnik çatışmaların ortaya çıkmasına zemin hazırlamıştır. Sovyet millet politikası ve Sovyet federal yapısı sayesinde birçok etnik ve bölgesel temelli özerk yönetim yapıları oluşturulmuş, Sovyetler zamanı boyunca bu özerk yapılar kendilerine ait siyasi kurumlarını, ulusal aydın sınıflarını ve bürokratik elitlerini oluşturup gelişirmiş, daha sonra bu sınıflar milliyetçi hareketleri şekillendirmiş ve bunun doğal sonucu olarak da kendi kendini yönetme isteği ve tam bağımsızlık arzusu gelişmiş. Bunların sonucu olarak Sovyet sonrası dönemde Gürcistan’daki etnik çatışmalar kaçınılmaz olmuştur.

Keywords:

null
2021
Author:  
0
2021
Author:  
Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles




Karadeniz Araştırmaları Dergisi

Field :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 859
Cite : 359
2023 Impact : 0.081
Karadeniz Araştırmaları Dergisi