Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 86
 İndirme 14
Ahmet Şuayip’e Dair Bir Portre Denemesi
2020
Dergi:  
Turkish Studies Language and Literature
Yazar:  
Özet:

Batıda gelişen tenkit anlayışının takibi/tanıtılması ve çağdaşları olan batılı tenkitçilerin değerlendirilmesi şeklinde iki ana grupta toplanabilen Servet-i Fünuncuların batılı tenkit hakkındaki çalışmaları, kendi çağdaşları olan batılı tenkitçilerden Hippolyte Taine üzerinde yoğunlaşmıştır. Servet-i Fünun döneminde yalnızca tenkitle uğraşan, objektif bir tenkit ve edebiyat anlayışını savunan Ahmet Şuayip bu türün dönemindeki güçlü temsilcisidir. Ahmet Şuayip Servet-i Fünun dergisinde Hayat ve Kitaplar başlığı altında yazdığı ve sonradan kitap hâline getirdiği makale serisinde Hippolyte Taine, Gustave Flaubert, Gabriel Monod, Ernest Lavisse, Ranke, Niebuhr ve Mommsen’i ele almasına rağmen üzerinde en fazla durduğu isim Taine olmuştur. Döneminde büyük ilgi gören bu yazılarıyla Batılı yazar ve fikir adamlarının tanınmasını sağlayan münekkit, Servet-i Fünun yazarlarını da gerçeklikten uzaklaştıkları ve içe dönük duygusal sanat anlayışına sahip oldukları için eleştirmekten çekinmemiştir. Ahmet Şuayip, yakından takip ettiği Fransız basınındaki edebî tenkid ve tartışmaları da topluma tanıtmıştır. Ahmet Şuayip’i yalnızca Batı eleştirisini Türk okuyucusuna aktaran, tanıtan bir münekkit olarak değil aynı zamanda Batı eleştirisi hakkında da görüş beyan eden, yeni fikirler üreten bir münekkit olarak değerlendirmek gerekmektedir. Bu çalışmada Servet-i Fünun tenkidi içinde önemli bir yer edinen Ahmet Şuayip’in ölümünün ardından teyzezadesi Kaşutizade Ahmet Fuat tarafından özel sayı olarak yayımlanan Musavver Şahika mecmuasındaki çağdaşlarının münekkit hakkındaki düşüncelerinden de hareketle portresi belirlenmeye çalışılacaktır.

Anahtar Kelimeler:

A Portrait of Ahmet Shuayip
2020
Yazar:  
Özet:

The work of the Wealth-i Fünuncs on the Western Tencent, which can be gathered in two main groups in the form of the follow-up/presentation of the development of the Western Tencent understanding and the evaluation of the Western Tencentists with their contemporaries, focused on Hippolyte Taine from the Western Tencentists with their contemporaries. We are the greatest people in the world, and we are the greatest people in the world, and we are the greatest people in the world. by Ahmet Shuayip The wealth in the magazine Life and Books In the series of articles he wrote under the title and later made the book, the name Taine was the most he stood on, though he addressed Hippolyte Taine, Gustave Flaubert, Gabriel Monod, Ernest Lavisse, Ranke, Niebuhr and Mommsen. With these writings of great interest in the period, the monument, which has made the recognition of Western writers and thinkers, has not hesitated to criticize the writers of the Fortune for their distinction from reality and their inner-oriented emotional art understanding. Ahmet Shuayip also presented the literary text and discussions in the French press he closely followed. Ahmet Shuayip should be considered not only as a münekkit that translates Western criticism to the Turkish reader, but also as a münekkit that expresses opinions about Western criticism and produces new ideas. In this work, we have received an important place in the Tenkidi of Fünun after the death of Ahmet Shuayip, published as a special number by the uncle Kaşutizade Ahmet Fuat. The Musavver The portrait will also be determined by the thoughts of his contemporaries about the münekkit.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Turkish Studies Language and Literature

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 748
Atıf : 293
2023 Impact/Etki : 0.088
Turkish Studies Language and Literature