Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 8
 İndirme 1
TÜRK ANTİ-DAMPİNG POLİTİKASINDA YÜKSELEN YENİ BİR FAKTÖR: İLAVE GÜMRÜK VERGİSİ
2022
Dergi:  
Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) üyeleri arasında anti-damping soruşturmalarını en sık kullanan ülkelerden biri olan Türkiye’de anti-damping soruşturmalarının belirleyicilerini açıklamaktır. 2012 yılından sonra dünyada artan korumacılık önlemlerinin ardından Türkiye de İlave Gümrük Vergilerini (İGV) yaygın olarak kullanmaya başlamıştır. Çalışmada anti-damping belirleyicileri incelenirken bu politika aracı literatürde ilk defa dikkate alınmaktadır. 1989-2019 dönemi için çeşitli makroekonomik göstergelerden oluşan bir veri setini birleştiren araştırmada Negatif Binom Regresyon modelleri kullanılmıştır. Analiz bulguları, misilleme motivasyonları, dış ticaret açığındaki bozulma, imalat sektörünün verimliliği ve reel GSYİH büyümesi gibi farklı değişkenlerin damping soruşturmalarını etkileyen en önemli faktörler olduğunu göstermektedir. Bu sonuçlar Türkiye’de anti-damping soruşturmalarında haksız rekabet dinamiklerinden ziyade bazı korumacı motivasyonların daha baskın olduğunu ve İGV’lerin zamanla bazı ülkelere yönelik anti-damping soruşturma taleplerini azaltacağını ortaya koymaktadır.

Anahtar Kelimeler:

An Emerging Factor In Turkish Anti-dumping Policy: Additional Customs Duty
2022
Yazar:  
Özet:

The purpose of this study is to explain the determinants of anti-dumping investigations in Turkey, which is one of the most frequent users of anti-dumping investigations among World Trade Organization (WTO) members. Following rising global protectionism after 2012, the implementation of new measures gained prominence among many countries. Most notable of these new changes is the extensive use of Additional Customs Duty (ACD) in Turkey. The study examines this policy tool for the first time in the literature regarding anti-dumping determinants. Negative binomial regression models used for 1989-2019 period to illustrate different variables such as retaliation motives, deterioration in trade deficit, productivity of the manufacturing sector and real GDP growth as important factors affecting investigative efforts. The findings indicate that certain protectionist motives matter more in anti-dumping investigations rather than unfair competition dynamics. Thus, ACD policy seems to keep its importance to reduce anti-dumping investigation initiations against some countries over time.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 957
Atıf : 5.290
2023 Impact/Etki : 0.198
Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi