Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 7
Burdur Müzesi'nden Kadın Portresi
2024
Dergi:  
Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Roma İmparatorluk döneminde yönetimde yer alan imparator ve eşinin saç stili/modası, döneminin portre sanatını belirlemekteydi. Saç stili/modasıyla birilikte döneminin üslup özellikleri de verilen dönemi desteklemektedir. Bu yüzdendir ki ilk kez yayımlanan kadın başındaki saç modası ve üslup özellikleri, eserin tarihlendirilmesi açısından önemlidir. Kadın portresinde “Ceres” tipi olarak adlandırılan tanrıça tipi saç modası söz konusudur. Portresi yapılan kadının karakteristik özellikleri de idealize edilerek verilmiştir. Kadın başındaki tanrıça tipi saç modasıyla birlikte güçlü idealize etkiler, imparator Hadrianus (MS 117-138) döneminin resmi ve özel portrelerinde görülen önemli üslup özelliklerindendir. Ayrıca bu dönemin portre sanatında rastlanılan bir diğer dikkat çekici üslup özelliği de MS 130’lu yıllardan itibaren karşılaşılan göz bebeği ve irisin işçiliğindeki matkap kullanımıdır. Bu dönemdeki matkap kullanımı ise yalnızca göz işçiliğiyle sınırlıdır. Tanrıça tipi saç modası ve diğer üslup özellikleriyle Erken Hadrianus dönemine tarihlendirilen kadın portresi, imparatorun eşi Vibia Sabina portrelerinden esinlenerek yontulmuştur. Son olarak buluntu yeri hakkında da varsayım gerçekleştirilen kadın portresi, Sagalasssos antik kentinden olmalıdır. Bu hususta, Hadrianus döneminde bölgede yaşanan siyasi gelişmelerle birlikte irdelenen kadın portresinin çağdaşı dönemden müzede korunan Sagalassos kökenli portrelerle yapılan karşılaştırılmalar sonucunda açıklanmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

0
2024
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 634
Atıf : 1.509
2023 Impact/Etki : 0.169
Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi