Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 9
 İndirme 3
ÖDEMİŞ MÜZESİ’NDE KORUNAN KADIN BAŞI BETİMLİ MOBİLYA AYAĞI
2022
Dergi:  
AMİSOS
Yazar:  
Özet:

Ödemiş Müzesi’nden alınan izinle ilk kez kaleme alınan, buluntu yeri ve yılı bilinmeyen mobilya ayağı parçası, ince tanecikli beyaz mermerden yontulmuştur. İzmir Arkeoloji Müzesi’nden, Ödemiş Müzesi’ne teslim edilen mobilya parçasının ya bir masa ya da sehba ayağı olduğu düşünülmektedir. Bu mobilya parçası üzerinde yüksek kabartma tekniğiyle tasvir edilen yetişkin bir kadın başı yer alır. Kadın başındaki saç modası, karakteristik özelliklerinin aktarılışı ve uygulanan kabartma tekniği de mobilya ayağı için bir dönem önerisi getirilmesini mümkün kılmıştır. Kadın başının her iki yanındaki geçişlerin oldukça sıkı verildiği dalgalı saç bukleleriyle tasarlanan saç modası, Roma İmparatorluğun ilk hanedanlığından, Antoninler Hanedanlığı’ndaki resmi kadın portrelerinde görülen saç modalarıyla karşılaştırılmıştır. Bu karşılaştırmalar neticesinde kadın portresindeki saç modasının, Hadrianus’un eşi Vibia Sabina’yla benzer olduğu görülür. Saç modasıyla Hadrianus dönemine verilen kadın başındaki yüz hatlarının idealize edilerek aktarılması da kadın portresi için önerilen dönemi desteklemektedir. Ayrıca yüksek kabartma tekniğiyle yontulan kadın başındaki bu kabartma tekniği de Hadrianus dönemindendir. İmparator Hadrianus’un sanatsal anlayışının bir sonucu olarak bu dönemin portre ve yontu sanatında Neoklasizm söz konusudur ve bu sanatsal tercihten dolayı da döneminin kadın portrelerinde “Ceres Tipi” saç modası, Roma idealizmi ve yüksek kabartma tekniği gibi üslup özellikleri uygulanır. Aynı zamanda bu dönemin bir diğer önemli üslup özelliklerinden biri de göz bebeği ve irisin, portre sanatında ilk kez matkap yardımıyla işlenmiş olunmasıdır. Bu üslup özelliği de kadın başının tarihlendirilmesinde oldukça önemlidir. Son olarak kadın portresindeki karakteristik özellikler, verildiği dönemin resmi portresiyle de karşılaştırılarak kadın başına bir kimlik önerisi de getirilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Protected in the Museum's Mobile Phone
2022
Dergi:  
AMİSOS
Yazar:  
Özet:

With the permission received from the paid Museum, the first piece of the unknown place and year of the furniture, which was taken in the pen for the first time, was wrapped in thin-tinked white marble. It is believed that the piece of furniture delivered from the İzmir Archaeological Museum to the Payed Museum is either a table or a stone foot. This piece of furniture is placed on an adult woman's head, depicted with high vibration technique. The fashion of the hair on the woman's head, the transmission of its characteristic characteristics and the applied bubble technique have also made it possible to bring a period recommendation for the furniture foot. Hair fashion, designed with wave-wrapped hair shells, where the transitions on both sides of the woman's head are given quite tightly, is compared to the hair fashion seen in the official female portraits of the first Roman Empire, the Antonin's Dynasty. As a result of these comparisons, the hair fashion in the female portrait appears to be similar to Hadrianus's wife Vibia Sabina. Idealizing the facial lines on the female head given to the period of Hadrianus with hair fashion is also supporting the recommended period for the female portrait. Also, this vibration technique on the woman's head is from the period of Hadrianus. As a result of the artistic understanding of Emperor Hadrianus, this period’s portrait and yunt art is called Neoclassicism, and because of this artistic preference, the women’s portraits of the period also apply the hair fashion, Roman idealism and high-blowing technique. Also, one of the other important characteristics of this period is that the eye baby and iris, for the first time in portrait art, are processed with the help of the mattress. This characteristic is also very important in the dating of the woman's head. Finally, the characteristic characteristics of the woman's portrait, compared with the official portrait of the period in which it was given; a identity recommendation for each woman was also brought.

Anahtar Kelimeler:

Furniture Leg With Description Of A Woman’s Head Preserved In Odemi̇s Museum
2022
Dergi:  
AMİSOS
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










AMİSOS

Alan :   Filoloji; Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 181
Atıf : 196
AMİSOS