Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 76
 İndirme 20
Fatma Aliye Hanım’ın Refet Romanında İlk Dârülmuallimîn ve Maarif-i Umumiye Nizamnamelerinin İzleri
2020
Dergi:  
Turkish Studies Language and Literature
Yazar:  
Özet:

Tanzimat dönemindeki Batılılaşma hareketiyle Osmanlı Devleti’nde eğitim sahasında önemli değişiklikler olmuştur. Özellikle yeni okulların kurulması ve Batılı tarzda eğitimin benimsenmesi gibi birçok yenilik eğitimde yerini almıştır. Tanzimat Dönemi’nin ünlü siyaset ve fikir adamı Ahmet Cevdet Paşa’nın, 16 Mart 1848 yılında açılan ve ilk öğretmen okulu olma özelliği taşıyan Dârülmuallimîn’e müdür olarak atanmasının ardından bir dizi yenilik de planlanmıştır. Bu yeniliklerden biri olan Dârülmuallimîn Nizamnamesi ile bu kurumların işleyişinde düzenlemelere gidilmiştir. Dârülmuallimîn Nizamnamesi’nin yanı sıra, 1857 yılında Maarif-i Umumiye Nezareti kurulmuş ve bir nizamname hazırlanarak eğitim ve öğretimdeki yenileşme hareketleri devam etmiştir. Ahmet Cevdet Paşa’nın kendisi gibi dönemin aydın isimlerinden olan kızı Fatma Aliye Hanım’ın Refet romanında da bu yenileşmenin izlerine rastlanmaktadır. Romanın kahramanı Refet, öğretmen olabilmek için kız öğretmen okulu olan Darülmuallimat’a gitmekte ve burada öğretmenlik için gereken tüm eğitimleri almaktadır. Bu kapsamda Fatma Aliye Hanım’ın kaleme aldığı Refet romanınında baş kahramanın aldığı eğitimin, dönemin önemli okullarından Dârülmuallimînler için yazılmış, bu okulların kurallarını içeren Dârülmuallimîn Nizamnamesi ve dönemin eğitim sistemini düzenleyen kuralların bulunduğu Maarif-i Umumiye Nizamnamesi ile örtüşen yönlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada, nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Romanda inşa edilen eğitim sistemi ile nizamnamelerle tesis edilen sistem arasındaki benzerlik ve/ya da farklılıkların bulunmasına çalışılmıştır. Çalışmanın sonucunda Refet romanında, Dârülmuallimîn Nizamnamesi ve Maarif-i Umumiye Nizamnamesinde yer alan kurallar ve uygulamaların benzerlerine yer verildiği tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

In the first verse of Fatma Aliye's Refet Roman, the first Dârülmuallimîn and Maarif-i Umumiye Nizamnamesi's traces
2020
Yazar:  
Özet:

With the Westernization movement during the Tanzimat period, there have been significant changes in the field of education in the Ottoman State. In particular, many innovations have taken place in education, such as the establishment of new schools and the adoption of education in the Western style. A series of innovations were planned after the renowned politician and idealist of the Tanzimat Period, Ahmet Cevdet Pasha, was appointed as the director of Dârülmuallimîn, which was opened on 16 March 1848 and was the first teacher school. This is one of the new ones that has been made in the work of these institutions and has been made in the work of these institutions. In addition to the Dârülmuallimîn Nizamnamesi, in 1857 the Maarif-i Umumiye Nezareti was established and a Nizamname was prepared and the renewal movements in education and teaching continued. In the novel of Fatma Aliye, the daughter of Ahmet Cevdet Pasha, who is the bright names of the time, there are also traces of this renewal. The hero of the novel, Refet, goes to Darülmuallimat, a girl teacher school to be a teacher, and here he gets all the training needed for teaching. In this context, Fatma Aliye Mrs. received the pen in the Refet novel, the main hero received the education, written for the Dârülmuallimîn from the important schools of the period, the Dârülmuallimîn Nizamnamesi, which includes the rules of these schools, and the rules that regulate the educational system of the period, the Maarif-i Umumiye Nizamnamesi, the directions that are matched with. In the study, the method of document analysis from the quality research methods was used. The novel has sought to find similarities and/or differences between the educational system built and the system installed by the norms. The study found that the rules and practices included in the novel Refet, Dârülmuallimîn Nizamnamesi and Maarif-i Umumiye Nizamnames were similar.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Turkish Studies Language and Literature

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 748
Atıf : 279
Turkish Studies Language and Literature