Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 8
 Görüntüleme 20
 İndirme 5
Bireylerin Koronavirüs Anksiyete Düzeylerinin Psikolojik Sağlamlıklarına Etkisi
2021
Dergi:  
Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı; COVID-19 salgını sürecinde Türkiye’de yaşayan bireylerin sosyo demografik özellikleri ile koronavirüs anksiyete düzeyleri ve psikolojik sağlamlıkları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Kesitsel ve tanımlayıcı tipte olan çalışmanın evrenini, araştırmaya katılmayı kabul eden 15 yaş üstü bireyler oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında 425 bireye ulaşılmıştır. Araştırmanın verileri çevrimiçi anket yöntemi (Google Forms aracılığıyla) ile toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak; araştırmacıların hazırladığı “Kişisel Bilgi Formu” ile Lee (2020)’nin geliştirdiği ve Biçer ve diğerlerinin (2020) Türkçe ’ye çevirdiği “Koronavirüs Anksiyete Ölçeği (KAÖ)” ve Smith ve diğerlerinin (2008) geliştirdiği ve Doğan (2015)’nın Türkçe ’ye çevirdiği “Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği (KPSÖ)” kullanılmıştır. Verileri analiz etmek için ise SPSS 22 ve AMOS 24 istatistik paket programlarından yararlanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, öğrenciler, ev hanımları, kamu sektörü çalışanları, özel sektör çalışanları, serbest çalışanlar, emekliler ve işsizlerden oluşan gruplar içerisinde emeklilerin ve ev hanımlarının koronavirüs anksiyete düzeyleri anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur. Ayrıca kadınların erkeklere göre koronavirüs anksiyete düzeylerinin daha yüksek olduğu görülmüş ve kadınların psikolojik sağlamlık düzeylerinin daha düşük olduğu tespit edilmiştir. Öte yandan; katılımcıların eğitim durumu ve aylık gelirinin koronavirüs anksiyete ve psikolojik sağlamlık düzeylerini etkilemediği bulunmuştur. Son olarak, bu çalışma koronavirüs anksiyetesinin psikolojik sağlamlık üzerinde istatistiksel açıdan anlamlı ve negatif yönde orta düzeyde etkisi olduğunu ve psikolojik sağlamlıkta meydana gelebilecek bir azalmanın %20’sinin koronavirüs anksiyetesi ile açıklanabileceğini ortaya koymaktadır.

Anahtar Kelimeler:

The Effect Of Individuals' Coronavirus Anxiety Levels On Their Psychological Resilience
2021
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to examine the relationship between socio-demographic characteristics of individuals living in Turkey during the COVID-19 outbreak and coronavirus anxiety levels and psychological resilience. The population of the study, which is a cross-sectional and descriptive type, consists of individuals over the age of 15 who agree to participate in the study. 425 individuals were reached within the scope of the research. Data from the study was collected using the online survey method (via Google Forms). "Personal Information Form" developed by researchers, "Coronavirus Anxiety Scale (CAS)" developed by Lee (2020) and translated into Turkish by Biçer et al. (2020), and "Brief Psychological Resilience Scale (BRS) " developed by Smith et al. (2008) and translated into Turkish by Doğan (2015) were used as data collection tools. SPSS 22 and AMOS 24 package programs were used together in the analysis of the data. According to the results of the research, when examining students, housewives, public sector employees, private sector employees, freelancers, retirees and the unemployed group, the coronavirus anxiety levels of retirees and housewives were found to be significantly higher. In addition, women were found to have higher levels of coronavirus anxiety than men, and women were found to have lower levels of psychological resilience. On the other hand, it was found that the educational status and monthly income of the participants do not affect their Coronavirus anxiety and psychological resilience levels. In conclusion, this study reveals that coronavirus anxiety has a statistically significant and negatively moderate effect on psychological resilience and 20% of a decrease in psychological resilience can be explained by coronavirus anxiety.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.031
Atıf : 5.907
2023 Impact/Etki : 0.194
Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi