Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 6
Covid-19 Geciren Veya Gecirmemis Olan Saglik Calisanlarinda Anksiyete Durumunun Degerlendirilmesi
2024
Dergi:  
Anadolu Kliniği Tıp Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Koronavirüs hastalığı 2019 (COVID-19) pandemisi, dünya genelinde sağlık sistemlerine çeşitli zorluklar yaşatmış ve sağlık çalışanlarının ruh sağlığı üzerinde etkili olmuştur. Bu çalışma, pandemi döneminde farklı kategorilerdeki sağlık çalışanları arasındaki anksiyete düzeylerini değerlendirmeyi ve karşılaştırmayı amaçlamıştır. Yöntemler: Yüz seksen sağlık çalışanının dört gruba ayrıldığı kesitsel bir anket çalışması yapılmıştır: COVID-19 negatif sağlık çalışanları (n=45), COVID-19 pozitif ve hastanede tedavi edilen sağlık çalışanları (n=45), COVID-19 pozitif ve evde tedavi edilen sağlık çalışanları (n=45) ve kronik hastalıklardan dolayı izinli olan COVID-19 negatif sağlık çalışanları (n=45). Anksiyete düzeylerini ölçmek için Koronavirüs Anksiyete Ölçeği (KAÖ) kullanılmıştır. Bulgular: COVID-19 negatif sağlık çalışanları, ortalama KAÖ puanı 1,29 (SS = 1,829) olan, çoğunluğu en az düzeyde anksiyete yaşayan kişilerdir. COVID-19 pozitif ve hastanede tedavi edilen sağlık çalışanları ise belirgin şekilde daha yüksek anksiyete düzeylerine sahiptir (ortalama KAÖ puanı=4,09, SS=5,049). Bu da önemli düzeyde sıkıntı yaşadıklarını gösterir. COVID-19 pozitif ve evde tedavi edilen sağlık çalışanları ise ortalama KAÖ puanı 3,09 (SS=3,014) olan, orta düzeyde anksiyete sergilemişlerdir. Kronik hastalığı olan COVID-19 negatif sağlık çalışanları, kronik hastalığı olmayan COVID-19 negatif meslektaşlarına göre daha yüksek anksiyete düzeyleri göstermiştir (ortalama KAÖ puanı=2,02, SS=2,19). Sonuç: Bu çalışma, COVID-19 pandemisinin sağlık çalışanları üzerinde çeşitli psikolojik etkilerini vurgulamaktadır. COVID-19 pozitif ve hastanede tedavi edilen sağlık çalışanları, en yüksek düzeyde anksiyete yaşarken, onları evde tedavi edilenler izlemiştir. COVID-19 negatif sağlık çalışanları ve kronik hastalığı olanlar bile belirgin anksiyete deneyimlemişlerdir. Bu bulgular, pandemi sırasında ve sonrasında sağlık çalışanlarının ruh sağlığı ihtiyaçlarını etkin bir şekilde ele almak için hedeflenmiş müdahalelere ve destek sistemlerine olan gereksinimi vurgulamaktadır. Sağlık çalışanlarının anksiyeteyi anlamaları ve azaltmaları, hem kendi iyilikleri hem de hastaların bakım kalitesi için önemlidir. Bu popülasyonda anksiyete düzeylerini etkileyen ek faktörleri keşfetmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation Of Anxiety In Health Care Professionals With or Without Covid-19
2024
Yazar:  
Özet:

Aim: The coronavirus disease 2019 (COVID-19) pandemic has presented significant challenges to healthcare systems worldwide, impacting the mental health of healthcare workers. This study aimed to assess and compare anxiety levels among different categories of healthcare workers during the pandemic. Methods: A cross-sectional survey study was conducted with 180 healthcare workers categorized into four groups: COVID-19 negative healthcare workers (n=45), COVID-19 positive hospitalized and treated healthcare workers (n=45), COVID-19 positive healthcare workers treated at home (n=45), and COVID-19 negative healthcare workers who were off duty due to chronic illnesses (n=45). The Coronavirus Anxiety Scale (CAS) was used to measure anxiety levels. Results: COVID-19 negative healthcare workers reported relatively lower anxiety levels (mean CAS score = 1.29, SD = 1.829), with the majority experiencing minimal anxiety. COVID-19 positive hospitalized and treated healthcare workers had expressively higher anxiety levels (mean CAS score = 4.09, SD = 5.049), indicating substantial distress. COVID-19 positive healthcare workers treated at home demonstrated intermediate anxiety levels (mean CAS score = 3.09, SD = 3.014). COVID-19 negative healthcare workers with chronic illnesses showed higher anxiety levels compared to their non-chronically ill counterparts (mean CAS score = 2.02, SD = 2.19). Conclusion: This study highlights the diverse psychological impact of the COVID-19 pandemic on healthcare workers. COVID-19 positive hospitalized and treated healthcare workers experienced the highest levels of anxiety, followed by those treated at home. Even COVID-19 negative healthcare workers and those with chronic illnesses experienced notable anxiety. These findings emphasize the need for targeted interventions and support systems to address the mental health needs of healthcare workers effectively during and beyond the pandemic. Understanding and mitigating anxiety among healthcare workers are crucial for their well-being and the quality of patient care. Further research is warranted to explore additional factors influencing anxiety levels in this population.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Anadolu Kliniği Tıp Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 386
Atıf : 993
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini