Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 18
 İndirme 2
ISPARTA İLİNDE AKUT SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONU ÖN TANISI OLAN HASTALARDA MULTİPLEKS PCR YÖNTEMİYLE VİRAL VE BAKTERİYEL ETKENLERİN SIKLIĞININ ARAŞTIRILMASI
2022
Dergi:  
SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç Solunum yolu enfeksiyonları, tüm yaş gruplarında en sık karşılaşılan hastalıklardan olup etkenlerin görülme sıklığı ve mevsimsel dağılımı coğrafi bölgeler arasında farklılıklar gösterebilmektedir. Bu çalışmada, Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’ne başvuran hastalarda solunum yolu etkenlerinin prevalansı ve mevsimsel dağılımının belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuvarı’na 1 Ocak 2019-31 Aralık 2019 tarihleri arasında akut solunum yolu enfeksiyonu ön tanısı alan hastalardan gönderilen solunum yolu örnekleri, multipleks gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu (MRT-PCR) yöntemi (FTD Respiratory Pathogens 21 plus, Fast Track Diagnostics, Luxembourg) ile viral ve bakteriyel etkenlerin varlığı açısından araştırıldı. Yirmisi çocuk, 100’ü erişkin toplam 120 hastanın sonuçları retrospektif olarak incelendi. Bulgular Örneklerin 71 (%59.2)’inde bir veya birden fazla etken pozitifliği saptanırken, 49 (%40.8)’unda etken saptanmadı. Çocuk hastaların 9’unda (%45), erişkinlerin 62’sinde (%62) pozitiflik saptandı. Enfeksiyona en sık yol açan viral ve bakteriyel etkenler sırasıyla rinovirüs ve Streptococcus pneumoniae olarak belirlendi. Rinovirüs (n=20) ve S.pneumoniae (n=16) yıl boyunca saptanırken, koronavirüslerin (n=15) kış ve ilkbahar aylarında, influenza virüsleri (n=9) ve solunum sinsityal virüs (RSV) A/B’nin (n=8) kış aylarında daha sıklıkla enfeksiyona neden oldukları gözlendi. Sonuç Solunum yolu patojenlerinin moleküler yöntemlerle tanımlanmasına yönelik ilimizde yapılan ilk araştırma özelliğini taşıyan bu çalışmada, çocuklarda ve erişkinlerde en sık saptanan etkenlerin sırasıyla RSV A/B ve rinovirüs olduğu görülmüştür. Solunum yolu enfeksiyonlarından sorumlu viral ve bakteriyel etkenlerin MRT-PCR yöntemiyle eş zamanlı, hızlı ve duyarlı bir şekilde tespiti, gereksiz antibiyotik kullanımının önlen- multipmesi ve enfeksiyon kontrolü açısından klinisyenlere yol gösterici olacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Investigation Of The Prevalence Of Viral and Bacterial Agents By Multiplex Pcr Method In Patients With A Pre-diagnosis Of Acute Respiratory Tract Infection In Isparta Province
2022
Yazar:  
Özet:

Objective Respiratory tract infections are among the most common diseases in all age groups, and the prevalence and seasonal distribution of the agents may differ between geographical regions. This study aimed to determine the prevalence and seasonal distribution of respiratory tract agents in patients admitted to Süleyman Demirel University Research and Practice Hospital. Material and Methods Respiratory tract samples sent to the Medical Microbiology Laboratory from patients with a prediagnosis of acute respiratory tract infection between January 1, 2019 and December 31, 2019 were investigated for the presence of viral and bacterial agents by multiplex real-time polymerase chain reaction (MRT-PCR) method (FTD Respiratory Pathogens 21 plus, Fast Track Diagnostics, Luxembourg). The results of a total of 120 patients, 20 children and 100 adults, were analyzed retrospectively. Results One or more agent positivity was detected in 71 (59.2%) of the samples, while no agent was detected in 49 (40.8%) of the samples. Positivity was detected in 9 (45%) of the pediatric patients and 62 (62%) of the adults. The most common viral and bacterial agents causing infection were determined as rhinovirus and Streptococcus pneumoniae, respectively. While rhinovirus (n=20) and S.pneumoniae (n=16) were detected throughout the year, it was observed that coronaviruses (n=15) caused infection more frequently in winter and spring months, influenza viruses (n=9) and respiratory syncytial virus (RSV) A/B (n=8) in winter months. Conclusion In this study, which is the first research conducted in our province for the identification of respiratory tract pathogens by molecular methods, the most common agents in children and adults were found to be RSV A/B and rhinovirus, respectively. Simultaneous, rapid and sensitive detection of viral and bacterial agents responsible for respiratory tract infections by MRTPCR method will guide clinicians in terms of preventing unnecessary antibiotic use and infection control.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.081
Atıf : 2.215
2023 Impact/Etki : 0.045
SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi