Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 9
 İndirme 2
Konya bölgesinde toplum kökenli pnömoni için hastaneye yatırılan çocuk hastalarda solunumsal viral enfeksiyon etkenlerinin multipleks gerçek zamanlı-PCR ile tanımlanması
2012
Dergi:  
Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi
Yazar:  
Özet:

AMAÇ: Bu çalışmanın amacı; toplum kökenli pnömoni tanısı ile hastaneye yatırılan çocuklarda viral pnömoni etkenlerinin moleküler tanı teknikleri kullanılarak tanımlanmasını değerlendirmektir. YÖNTEMLER: Çalışmaya, Konya bölgesindeki viral pnömoni etkenlerini tanımlamak amacı ile toplum kökenli pnömoni nedeni ile hastaneye yatırlan 64 çocuk dahil edilmiştir. Çalışma, Ekim 2009 ve Aralık 2010 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Yaşları bir ay ile sekiz yaş arasında olan ve toplum kökenli pnömoni olarak tanı konulan çocuk hastalardan nazo-faringeal sürüntü örnekleri alınmıştır. Hastalara hastaneye yatışları sırasında respiratuvar sinsityal virüs (RSV), adenovirus, influenza virüs ve paranifluenza virüsler gibi viral pnömoni etkenlerinin varlıklarını tepit etmek için multipleks gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) testi yapılmıştır. BULGULAR: Toplam 64 hastanın 22 (%34,4)’si viral enfeksiyonlar, beş (%7,7)’si bakteriyel enfeksiyonlar ve iki (%3,1)’i hem viral hem de bakteriyel enfeksiyonlar için pozitif olarak bulunmuştur. 20 (%31,2) vakada sadece viral patojen ve üç (%4,6) hastada sadece bakteriyel enfeksiyon belirlenmiştir. RSV (%23,4) ve adenovirüs (%4,6) en sık viral patojenler olarak tespit edilirken, influenza A virüsü (%3,1), parainfluenza tip 1, 2, 3 virüsleri (%3,1) enfeksiyon nedeni diğer virüsler olarak belirlenmiştir. İnfluenza B virüsü vakaların hiçbirinde tespit edilmemiştir. 37 (%57,9) hastada muhtemel hiçbir etken belirlenememiştir. Çalışma süresince ölüm olmamıştır. SONUÇ: Bu çalışmada, hastaneye yatırılan bir ay ve sekiz yaş arasında çocuklarda toplum kökenli pnömoninin en sık etkeninin virüsler olduğu belirlenmiştir. Virüslerin etiyolojik tanılarının geliştirilmesi, tedavilerde özellikle gereksiz antibiyotik kullanılması ve gereksiz izolasyon uygulamaları yapılmasını önlemede yararlı olacaktır. Hastaneye yatırılan çocuk hastalarda toplum kökenli pnömoninin etiyolojisinde virüslerin rollerini açıklamaya odaklanan daha fazla ve yeni çalışmaların gerçekleştirilmesi bu hasta grubunun tedavisinde doğru politikaların belirlenmesine katkı sağlayacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 796
Atıf : 2.017
Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi