Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 18
 İndirme 7
A rare presentation of anthrax with sepsis: A case report
2018
Dergi:  
Archives of Clinical and Experimental Medicine
Yazar:  
Özet:

Şarbon, Bacillus anthracis'in etken olduğu zoonotik bir hastalıktır. Ülkemizde hastalığın insidansı genel olarak azalmakla birlikte belirli bölgelerde halen endemik olarak görülmektedir. Hastalığın en sık görülen klinik formu deri şarbonu olup, genellikle selim seyreder, bakteriyemi ve sepsis tablosu nadirdir. Bu çalışmada, yara ve kan kültürlerinden etkenin izole edildiği sepsis ile seyreden bir deri şarbonu olgusu sunulmuştur. Türkiye’nin Doğu Anadolu bölgesinde yer alan Kars’ta yaşayan 39 yaşındaki bir erkek hasta ateş, üşüme, titreme, sağ kolda yara ve kızarıklık şikayetleriyle başvurdu. Öyküsünde, 3 gün önce sağ kolunu bir böcek (sinek) ısırdığı ve bu ısırık sonrası bir yara geliştiğini bildirdi. Ayrıca hasta bundan 10 gün önce de bir kuzu kestiğini  ifade etti. Hastanın başvuru anında sağ ön kolda 2-3 cm büyüklükte, ortası nekrotik ve ödemli bir lezyon saptandı. Bunun yanında hastanın sağ kolunda ellerden başlayıp omuz seviyesine kadar çıkan ısı artışı, kızarıklık ve ödem mevcuttu. Deri şarbonu ön tanısıyla yatırılan hastaya ampisilin-sulbaktam tedavisi başlandı ancak lezyonlarda kötüleşme ve yayılma olması üzerine tedavisi piperasilin-tazobaktam ve klindamisin olarak değiştirildi. Hastanın lezyonundan gönderilen sürüntü örneklerinin Gram boyasında Gram pozitif sporlu basiller görüldü ve takibinde kan kültürlerinde üreme saptandı. Kan kültürlerinden ve yara sürüntülerinden yapılan Gram boyalarla etken patojen olarak B. anthracis tanımlandı ve yapılan antibiyogramda penisiline duyarlı bulundu. Genotipleme için 25 lokuslu MLVA metodu kullanıldı ve bizim olgumuzdaki genotipin ana küme A ve alt küme 3'te yer alan GK43 olduğu belirlendi. Hospitalizasyonun onuncu gününde kolundaki geniş ve nekrotik lezyonlar nedeniyle hastada kompartman sendromu gelişti; tedavisi amacıyla eskarotomi uygulandı. Üç hafta süren antibiyoterapi ardından hasta şifa ile hastaneden taburcu edildi. Sonuç olarak, deri şarbonu genel olarak antibiyotik tedavisi ile iyileşen bir hastalık olmasına rağmen nadir de olsa sepsisle karakterize mortal bir tabloya dönüşebileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Archives of Clinical and Experimental Medicine

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 198
Atıf : 10
Archives of Clinical and Experimental Medicine