Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 17
 İndirme 1
Gebelik Planlayan Kadınların Beden Kitle İndeksi, Obezite ve Gebelik İlişkisi Farkındalıkları
2021
Dergi:  
Türkiye Aile Hekimliği Dergisi
Yazar:  
Özet:

GİRİŞ ve AMAÇ: Gebelik planlayan kadınların, obeziteyi saptamakta kullanılan geleneksel yöntem olan beden kitle indeksi (BKİ) kavramı hakkında ve obeziteye bağlı gebelik komplikasyonları hakkında yeterli bilgi sahibi olmaları, obeziteye bağlı gebelik komplikasyonlarında azalma sağlayabilir. Bu çalışmada, gebelik planlayan kadınların BKİ ve obeziteye bağlı oluşan gebelik riskleri hakkındaki bilgi düzeylerinin saptanması amaçlanmıştır. YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu kesitsel çalışmada, Haziran-Ağustos 2020 tarihleri arasında Fındıklı Bölge Guatr Araştırma ve Tedavi Merkezi Aile Hekimliği Polikliniği’ne başvuran 18-45 yaş arası gebelik planlayan toplam 211 evli kadın ele alınmıştır. Sosyodemografik özellikler anketi, BKİ bilgi düzeyi ve obezitenin gebeliğe etkileri hakkında sorular içeren ölçekler yüz yüze yöntemiyle uygulanmıştır. Veriler istatistiksel olarak değerlendirilmiş ve karşılaştırılmıştır. BULGULAR: Katılımcıların (n=211) yaş ortalaması 31,7 ± 5,9 yıldır. Katılımcıların %40,3’ü (n=85) gebelik öncesi danışmanlık aldığını belirtmiştir ve %37,4’ünün (n=79) BKİ 25 ile 29.9 arasındadır. Katılımcıların BKİ ölçeği ortalama puanları 5 üzerinden 0,99 ± 0,69 olup prekonsepsiyonel bakım alanların ortalama BKİ puanları, almayanlara göre anlamlı olarak yüksektir (p=0,01). Katılımcıların ‘morbid (aşırı) obez bir kadında gebelikte oluşabilecek her bir komplikasyon için ‘yüksek’ veya ‘çok yüksek’ risk düzeyi’ belirtmiş olanların ortalama BKİ puanları anlamlı olarak daha yüksekti (p<0,05). Katılımcıların morbid (aşırı) obez bir kadının gebelikten önce kilo vermesi durumunda gebelikte oluşabilecek her bir komplikasyon için ‘daha düşük’ veya ‘çok daha düşük’ risk düzeyi’ belirtmiş olanların ortalama BKİ puanları anlamlı olarak daha yüksekti (p<0,05). TARTIŞMA ve SONUÇ: Çalışmamızda gebelik planlayan kadınların BKİ bilgi düzeylerinin düşük olduğu ve obezitenin gebeliğe etkileri ve olası komplikasyon risklerinin farkındalığının yeterli düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Aile hekimlerinin, hastaları ile BKİ kavramı hakkında konuşmaları, kişilerin kendi kilolarını gözden geçirmeye olanak sağlayacağı gibi obezite yönetiminde veya obeziteyi önlemede etkili olacak, gebelik planlayan kadınların obezitenin risklerine ait farkındalıklarını arttıracaktır.

Anahtar Kelimeler:

Pregnancy Planning Women's Body Mass Index, Obesity and Pregnancy Relationship Awareness
2021
Yazar:  
Özet:

Introduction and Target: Women planning pregnancy can reduce pregnancy complications due to obesity, having sufficient knowledge of the concept of body mass index (BMI), which is the traditional method used to determine obesity, and about obesity-related pregnancy complications. This study aims to determine the level of knowledge of pregnancy planning women about pregnancy risks related to BCI and obesity. Method and Requirements: In this cutting study, a total of 211 married women planned pregnancy between 18 and 45 years of age from June to August 2020 to the Guatr Research and Treatment Center of the Funchal Region for Family Medicine. The survey of sociodemographic characteristics, the scales containing questions about the level of knowledge of the BMI and the effects of obesity on pregnancy have been applied in the face-to-face method. The data is statistically evaluated and compared. The average age of participants (n=211) is 31.7 ± 5.9 years. 40.3 percent of participants (n=85) said they received pre-gravity consultation and 37.4 percent (n=79) were between 25 and 29.9 percent. The participants’ BMI scale is an average score of 0.99 ± 0.69 from 5 and the average BMI score of preconceptional care areas is significantly higher than those who do not receive (p=0.01). The participants who indicated the 'high' or 'very high' risk levels for any complication that may occur in pregnancy in a morbid (excessive) obesity, the average BMI scores were significantly higher (p<0,05). The participants indicated the 'low' or 'very lower' risk levels for each complication that could occur before pregnancy if a morbid (excessive) obese woman lost weight, the average BMI scores were significantly higher (p<0,05). INTRODUCTION AND RESULTS: Our study found that women planning pregnancy have low levels of BCI knowledge and that obesity has an adequate level of awareness of the effects on pregnancy and the potential risks of complications. The conversations of family doctors, their patients and the concept of BCI will be effective in obesity management or obesity prevention, as it will allow individuals to review their own weights, will increase the awareness of pregnancy planning women about the risks of obesity.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Türkiye Aile Hekimliği Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 63
Atıf : 69
Türkiye Aile Hekimliği Dergisi