Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 41
 İndirme 6
"Osmanlı İmparatorluğu'yla İlişkileri Bağlamında Voyvodalıklardan Modern Romanya'ya: Osmanlı-Romanya Diplomatik İlişkileri (1878-1908)"
2020
Dergi:  
Artuklu İnsan ve Toplum Bilim Dergisi
Yazar:  
Özet:

Dobruca, Eflak ve Boğdan dört asırdan uzun bir süre boyunca Osmanlı devleti tarafından yönetilmiştir. Halkının çoğunluğu Türk ve Müslümanlardan oluşan Dobruca doğrudan payitahta bağlı bir bölge olarak Müslüman-Türk yöneticiler eliyle idare edilmiş ancak halkı Hristiyan Ortodoks mezhebine mensup olan Eflak ve Boğdan ise içişlerinde serbest, dışişlerinde Osmanlı'ya bağlı birimler olarak payitaht tarafından atanan yerli voyvodalar eliyle yönetilmiştir. Osmanlı ve Rusya arasında 1710-1711 yıllarında gerçekleşen Prut savaşı sırasında Eflak ve Boğdan voyvodalarının Ruslar'la işbirliği yaptıklarının anlaşılması üzerine Osmanlı devleti yerel voyvodalar yerine Fenerli Rumları Eflak ve Boğdan'a yönetici olarak atamaya karar vermiştir. Böylelikle, Eflak ve Boğdan'da Feneryot sistemi denilen Ortodoksluk mezhebine mensup Fenerli Rum yöneticilerin devri başlamıştır. 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşı (93 Harbi) sonrasında imzalanan Berlin Anlaşması'yla Romanya, Osmanlı İmparatorluğu'ndan bağımsızlığını kazanmış ve Dobruca'nın kuzeyi, Eflak'ın tamamı ve Boğdan'ın batısı yeni kurulan Romanya devletinin sınırları içerisinde kalmıştır. Osmanlı İmparatorluğu, yüzyıllar boyunca yönettiği Romanya'yla bağımsızlığı sonrasında yeni bir ilişki biçimine geçmek durumunda kalmıştır. Romanya'nın bağımsızlığını kazanmasıyla birlikte modern anlamda Osmanlı-Romanya diplomatik ilişkileri başlamıştır. İkili diplomatik ilişkilerde, Bükreş'e atanacak Osmanlı sefirinin dini kimliği ve temsil düzeyi yeni kurulan Romanya açısından en önemli konu olarak ön plana çıkmıştır. Osmanlı devleti bakımından ise Jön Türkler'in Romanya sınırları içinde yürüttükleri muhalif siyasi propaganda faaliyetlerinin engellenmesi Romanya sınırları içerisinde kalan Müslüman-Türk azınlığın haklarının korunması ve bu bağlamda Anadolu'ya yönelik artan göçler ikili diplomatik ilişkilerde başlıca meseleler olarak belirginleşmektedir.

Anahtar Kelimeler:

"Ottoman="" with the empire="" relations="" in the context of="" from voyvodalıklar="" modern="" to Romania:="" Ottoman-Romania="" diplomatic="" (1878-1908)"""="
2020
Yazar:  
Özet:

Dobruca, Eflak and Boğdan were ruled by the Ottoman state for more than four centuries. The majority of the people consisting of Turks and Muslims were administered by the Muslim-Turkish rulers as a region directly linked to the parish; but the people belonging to the Christian Orthodox mosque, Eflak and Bogdan were free in their internal, and in their external entities were administered by the domestic voivodals assigned by the parish as entities linked to the Ottoman. On the understanding that during the Prut war between the Ottoman and Russia in 1710-1711, the Ottoman state decided to appoint Fenerli Roms as governors to Eflak and Bogdan instead of local voivodes, with the Eflak and Bogdan voivodes cooperating with the Russians. Thus, the turn of the Fenerli Rom rulers belonging to the Orthodox mosque called the Feneryot system in Eflak and Bogdan has begun. With the Berlin Treaty signed after the 1877-1878 Ottoman-Russian War (93 War), Romania gained independence from the Ottoman Empire and remained within the borders of the newly established Romanian state, the north of Dobruca, the whole of Eflak and the west of Bogdan. The Ottoman Empire had to move into a new form of relationship with Romania after its independence, which it ruled for centuries. With Romania's independence, the Ottoman-Romanian diplomatic relations began in the modern sense. In bilateral diplomatic relations, the religious identity and representative level of the Ottoman refuge to be assigned to Bucharest has come to the forefront as the most important topic for the newly established Romania. From the point of view of the Ottoman state, the blocking of the opposition political propaganda activities of the Yön Turks within the Romanian borders; the protection of the rights of the Muslim-Turkish minority remaining within the Romanian borders and in this context, the increasing migration to Anadolu is highlighted as the main issues in bilateral diplomatic relations.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Artuklu İnsan ve Toplum Bilim Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 126
Atıf : 194
Artuklu İnsan ve Toplum Bilim Dergisi