Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 38
 İndirme 10
FACTORS AFFECTING URBAN QUALITY OF LIFE IN URBAN SPACES
2021
Dergi:  
SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)
Yazar:  
Özet:

Kentleşme olgusu, bir yerleşmenin nüfusunun artması ve artan nüfusa dayalı yapılan planlamada, sosyal ve teknik alt yapının dengeli olarak dağılımını gerektirir. Kısaca ifade edilen kent yapısındaki bu planlama gerekliliği sadece kentsel alanın ekonomik, yapılaşma ve gelişmeler olarak değil, mekansal olarak sosyal ve kültürel yaşam alanı bağlamındada verilere dayalı oluşturulması gerekir. Bu yönüyle sosyal altyapı alanındaki mekan güvenliği ve kullanımında, kentte ve kentin mekanlarında yaşayan toplumun yaşam kalitesini içeren verilere ve bunlara dayalı analizlerede ihtiyaç vardır. Planlı herhangi bir kent sosyal ve teknik altyapıyı dikkate alırsa kentsel yaşamı, dengeli oluşturulmuş mekanları ve mekan kullanımındaki planlama kararlarını sosyal altyapı ve güvenlik verilerindeki eksikliklerde incelemeledir. Bu araştırmada Amasya kentsel alanının kentleşme gereği olması gereken sosyal ve teknik alt yapısı incelenmiştir ve bu analize göre kentin mekânlarının yaşanabilir standartları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Kısacası bir kentin imar planının hazırlanmasında, sadece fiziki plan değil, oluşacak olan kent mekanlarının sosyal ve kültürel yaşam alanındaki rolüde düşünülmelidir. Bu yönüyle konu ele alınarak Amasya kentsel alanının, kentleşme gereği olması gereken sosyal ve teknik alt yapısı incelenmiş olup bu analize göre kentin mekânlarının yaşanabilir standartları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Dolayısıyla bir kentin planlanmasının sadece fiziki plan olarak değil, mekan, sosyal yaşam, sosyal ve teknik alt yapı yönünden de planlanması gerektiği üzerinde durulması gereği saptanmıştır. Çünkü bir kentin ekonomik, teknik, vb. gerekliliklere dayalı oluşturulan fiziki alan kullanımını mekansal alan kullanımı boyutunda da gerekli verilere dayalı analiz edip plan kararına yansıtılması gerekir. Bu gereklilik insanın yaşam hakkı gereği yapılması gerekirken sadece nüfus, yerleşim alanı ve nüfusun gereksini olan hizmetlerin dengeli olarak planlanması olarak yapılmaktadır. Sonuç olarak kentleşme sürecinde oluşmuş bir kentsel alanda mekânların suçlu yaratan öğeler değil, yaşanabilir olmasını sağlayan gereklilikler olduğu sonucuna ulaşılmaya çalışılacaktır. Bu araştırma ile, bir kente ki mekansal alanların yaşam kalitesi ve yaşam güvenliği yönüyle değerlendirme yapıp olması gereken yapılacaktır ve planlama önerileri ele alınacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 3.460
Atıf : 2.578
2023 Impact/Etki : 0.028
SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)