Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 58
 İndirme 22
100. Yılında Kafkas İslam Ordusu’nu Yeniden Hatırlamak BİRİNCİ DÜNYA HARBİ’NDE OSMANLI ORDUSU’NUN SON SAVAŞI: GENCE’DEN BAKÜ’YE ZAFER YÜRÜYÜŞÜ
2018
Dergi:  
Türk Dünyası Araştırmaları
Yazar:  
Özet:

Almanya ile Osmanlı Devleti arasında imzalanan 2 Ağustos 1914 tarih¬li gizli ittifak antlaşmasının ardından genel seferberlik ilan edilerek bir süre sonra savaşa girilmiştir. Osmanlı Devleti, dört yıl süren bu acımasız savaşta yaklaşık on farklı cephede savaşmak zorunda kalmıştır. Birinci Dünya Savaşı’nın Osmanlı Devleti açısından en zorlu cephelerinden birisi şüphesiz Kafkasya Cephesi’dir. 22 Aralık 1914 tarihinde başlatılan Sa¬rıkamış harekatının kısa bir süre sonra hezimete dönüşmesi doğu cephesinde büyük hüsrana yol açmıştır. Bolşevik ihtilaliyle yıkılan Çarlık Rusyasının yerine kurulan Sovyet Rus¬ya ile Osmanlı Devleti arasında Brest-Litovsk Antlaşması imzalanınca Kafkas cephesinde kısmen bir rahatlama olmuştur. Ancak, Güney Kafkasya’da sıkın¬tılar bitmemiştir. Mavera-yı Kafkas Hükümeti bir konfederasyon olarak teşkil edilmiş olmasına rağmen, oluşumda yer alan Ermeni ve Gürcülere nispetle Azerbaycan Türklerine karşı sergilenen tavır bu yapının kısa ömürlü olmasına yol açmıştır. 28 Mayıs 1918’de istiklalini ilan eden Demokratik Azerbaycan, geçici olarak teşkilatlanmasını Gence’de yapmış; Osmanlı Devleti ile imzala¬dığı anlaşma ile Bakü’nün kurtarılması harekatının başlatılmasına zemin ha¬zırlamıştır. 1918 yılı Haziran ayında teşkil edilen Kafkas İslam Ordusu, Gence’de teş-kilatlanmasını tamamladıktan sonra ileri harekata geçerek Gökçay, Salyan muharebelerinden sonra 1918 Ağustos’u başında Bakü önlerine ulaşmıştır. Birinci ve İkinci Bakü Taarruzu’ndan sonra 15 Eylül 1918 tarihinde şehir, Kaf¬kas İslam Ordusu tarafından işgalcilerden temizlenerek Azerbaycan Milli Devleti yönetimine teslim edilmiştir. Bu makalede, 1918 yılında Osmanlı Devleti tarafından düşünülen ve daha sonra Demokratik Azerbaycan Cumhuriyeti’nin de katılımıyla ortak bir proje olan Kafkas İslam Ordusu’nun teşkiliyle başlatılan askerî harekât kapsamında Birinci ve İkinci Bakü harekâtı ve şehrin Türk ordusu tarafından teslim alınması konusu değerlendirilecektir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler
Türk Dünyası Araştırmaları

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 486
Atıf : 557
Türk Dünyası Araştırmaları