Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 31
 İndirme 9
TERSİNE ZORBALIK (MOBBİNG) EYLEMLERİ VE TERSİNE ZORBALIKLA BAŞA ÇIKMA STRATEJİLERİ ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA
2020
Dergi:  
Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma hangi eylemlerin yöneticiler tarafından tersine zorbalık olarak algılandığını belirleyerek zorbalıkla başa çıkma stratejilerini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, amaçlı örneklem yöntemlerinden kartopu örneklem yöntemine göre belirlenmiş farklı sektörlerde çalışan 8 yönetici ile görüşmeler yapılmış ve görüşme notlarının analizinde tümevarımsal içerik analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda olumsuz eylemlerin, öncelikle iş ile ilgili olarak algılandığı daha sonraki aşamalarda kişiselleştirildiği görülmüştür. Zorbalık olarak algılanan olumsuz eylemler, üretkenlik karşıtı eylemler ve psikolojik baskılar olmak üzere iki ana tema altında toplanmıştır. Zorbalıkla başa çıkma stratejileri ise aktif stratejiler ve pasif stratejiler olmak üzere yine iki tema altında betimlenmiştir. Aktif stratejiler altında, uzlaşmaya çalışma, sosyal ve yönetsel destek arama, çatışma, zorbalıkla karşılık verme ve ayrılma stratejileri, pasif stratejiler altında, yok sayma, kaçınma ve geri çekilme/vazgeçme stratejileri kodlanmıştır. Yöneticiler tarafından sosyal/yönetsel destek arama ve uzlaşma stratejilerinin en etkili stratejiler olarak görüldüğü tespit edilmiştir. Aynı zamanda katılımcılar tarafından hem olumsuz eylemlerin zorbalık olarak algılanmasının hem de bu eylemlerle başa çıkma stratejilerinin birbirleriyle etkileşim halinde olan bir sürecin aşamaları olarak algılandığı sonucu bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler:

A NITEL RESEARCH ON ACTIONS AND STRATEGIES TO FUNCTION THE TERSINE ZORBALIK (MOBBING)
2020
Yazar:  
Özet:

This study was conducted with the aim of investigating the strategies to cope with abuse by determining which actions are perceived as abuse by managers. For this purpose, discussions were conducted with 8 managers working in different sectors determined by the target sampling methods of the cartridge sampling method, and the analysis of the interviews notes was used by the analytical content analysis. The research found that negative actions were personalised in the subsequent stages where they were first perceived in relation to the business. Negative acts perceived as harassment are gathered under two main topics, anti-productivity acts and psychological pressures. Strategies to deal with harassment are described under two themes: active strategies and passive strategies. Under active strategies, work for reconciliation, seeking social and administrative support, conflict, responding to harassment and departure strategies, under passive strategies, counting, avoiding and withdrawal/departure strategies are coded. Managers have identified social/administrative support search and reconciliation strategies as effective strategies. At the same time, the result was that both the negative actions were perceived as harassment and the strategies of dealing with these actions were perceived as stages of a process that interacted with each other.

Anahtar Kelimeler:

Reverse Mobbing Actions and A Qualitative Research Upon Coping Strategies Of Reverse Mobbing
2020
Yazar:  
Özet:

The study is conducted in order to investigate which actions are perceived as reverse mobbing by managers, and in order to investigate strategies of coping with mobbing. For this purpose, interviews are conducted with 8 managers working in different sectors determined according to snowball sampling method which is the one of the purposive sampling method and interview notes are analysed with inductive content analysis. As a result of the research, it is seen that negative actions are first perceived as related to work and then they are personalized. Negative actions which are perceived as mobbing are grouped Under two main themes: anti-productivity pressures and psychological pressures. Coping strategies for mobbing are described under two themes as active strategies and passive strategies. Under active strategies, strategies for seeking reconciliation, seeking social and managerial support, conflict, responding with mobbing and leaving are coded and under passive strategies, strategies for ignoring, avoidance and withdrawal/abandonment are coded. It is determined that the strategies of seeking social/administrative support and reconciliation are seen as the most effective strategies by the managers. At the same time, it is found that both negative actions are perceived as mobbing, and coping strategies against these actions are perceived as the stages of a process that interacts with each other by the participants.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 707
Atıf : 3.888
2023 Impact/Etki : 0.389
Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi