Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 17
 İndirme 1
Türkçe Dersinde Dijital Araçların Kullanımı: Sınıf Öğretmeni Adaylarının Etkinlik Hazırlama Deneyimleri / Using Digital Tools in Turkish Course: Experiences of Prospective Primary School Teachers in Preparing Activities
2023
Dergi:  
e-Uluslararası Eğitim Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı, sınıf öğretmeni adaylarının Türkçe dersi için hazırladıkları dijital etkinliklerin ve bu etkinlikleri hazırlama süreçlerinin incelenmesidir. Araştırmada durum çalışması deseni kullanılmış, veriler yarı yapılandırılmış görüşmeler ve doküman analizi yoluyla toplanmıştır. Çalışma grubu, Konya'daki bir üniversitenin Sınıf Eğitimi Anabilim Dalı’ndan ölçüt örnekleme uygun son sınıf 24 sınıf öğretmeni adayından oluşmaktadır. Sınıf öğretmeni adaylarından öğrenme alanlarına (dinleme, konuşma, okuma ve yazma öğrenme alanları) ve sınıf düzeylerine (ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıf düzeyleri) göre dijital araçlarla etkinlik tasarlamaları istenmiştir. Buna göre, her bir sınıf düzeyine sekizer ve her bir öğrenme alanına ise altışar öğretmen adayı karşılık gelmiştir. Öğretmen adayları bu dijital araçlara dayalı etkinlikleri hazırlama sürecinde edindiği tecrübeleri görüşme formuna yansıtmışlardır. Yarı yapılandırılmış görüşme formu öğrencilerle çevrimiçi ortamda paylaşılmıştır. Araştırmacı bu süreçte aktif olarak formu takip ederek anlaşılmayan ya da açıklığa kavuşturulması gereken hususlarda hemen devreye girmiştir. Yarı yapılandırılmış görüşme formu dört sorudan oluşmaktadır. Verilerin analizinde içerik analizinden yararlanılmıştır. Araştırmanın geçerlik ve güvenirliğini sağlamaya ilişkin iç ve dış geçerlik, iç ve dış güvenilirlik, inandırıcılık, teyit edilebilirlik, aktarılabilirlik ve tutarlılık hususlarında nitel araştırmaya özgü çeşitli yaklaşımlara başvurulmuştur. Bulgulara göre, sınıf öğretmeni adayları farklı dijital araçlardan faydalanmış, özgün etkinlikler tasarlamış ve etkinliklerin müfredata ve öğrenci seviyesine uygunluğunu göz önünde bulundurmuştur. Bununla birlikte, bazı öğretmen adayları teknik sorunlar, içerik geliştirme ve uygun araçların seçimi konularında zorlanmıştır. Aday öğretmenler, sınıfta daha fazla dijital araç kullanılmasını ve ücretli araçlara erişim sağlanmasını tavsiye etmiştir. Son olarak, aday öğretmenler lisans eğitimlerinin ve bireysel becerilerinin teknoloji entegrasyonu için genel olarak yeterli olduğuna inanmakla birlikte, uygulamalı deneyimin önemini vurgulamışlardır. Araştırmanın sonunda araştırma sonuçları doğrultusunda önerilere yer verilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Using Digital Tools In Turkish Course: Experiences Of Prospective Primary School Teachers In Preparing Activities / Turkce Dersinde Dijital Araclarin Kullanimi: Sinif Ogretmeni Adaylarinin Etkinlik Hazirlama Deneyimleri
2023
Yazar:  
Özet:

The purpose of this study is to investigate the digital activities prepared by prospective primary school teachers for a Turkish course and the processes involved in organizing activities. The research used a case study design, with data collected through semi-structured interviews and document analysis. The study group comprised 24 final year prospective primary school teachers selected from the Department of Primary School Education at a university in Konya-Turkey, who were eligible for criterion sampling. They were tasked with designing activities using digital tools for their respective learning domains (listening, speaking, reading and writing) and grade levels (second, third and fourth). Accordingly, each grade level is associated with eight potential prospective teachers, and each learning domain is associated with six potential prospective teachers. The prospective teachers described their experiences in preparing activities using digital tools through a semi-structured interview form, which was also shared with the students online. The researcher actively followed the form during this process and immediately intervened in cases that were not understood or needed clarification. The semi-structured interview form comprises four questions. Data analysis was conducted using content analysis. To ensure the research's validity and reliability, various approaches specific to qualitative research were used in terms of internal and external validity, internal and external reliability, credibility, confirmability, transferability, and consistency. According to the findings, prospective primary school teachers benefited from different digital tools, designed original activities, and considered the suitability of the activities to the curriculum and the level of the students. Nevertheless, some prospective teachers struggled with technical issues, content development, and the selection of suitable tools. Prospective teachers recommended using more digital tools in class and having access to paid tools. Lastly, although the prospective teachers believed that their undergraduate education and individual skills were generally sufficient for technology integration, they stressed the importance of hands-on experience. At the conclusion of the study, recommendations aligned with the research findings are provided.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






e-Uluslararası Eğitim Araştırmaları Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Fen Bilimleri ve Matematik; Güzel Sanatlar; Sağlık Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 432
Atıf : 995
2023 Impact/Etki : 0.347
e-Uluslararası Eğitim Araştırmaları Dergisi