Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 13
 Görüntüleme 51
 İndirme 12
Öğretmenlerin Yaratıcı Düşünceyi Destekleme Davranışlarının İncelenmesi
2017
Dergi:  
Adıyaman University Journal of Educational Sciences
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmanın amacı Anadolu, fen, sosyal bilimler, spor ve güzel sanatlar liselerinde matematik, fizik, kimya ve biyoloji öğretmeni olarak görev yapan öğretmenlerin davranışlarının öğrencilerin yaratıcı düşünme becerilerinin gelişimine katkısını incelemektir. Araştırmanın evrenini Türkiye’de Anadolu, fen, sosyal bilimler, spor ve güzel sanatlar liselerinde görev yapan matematik, fizik, kimya ve biyoloji öğretmenleri oluşturmaktadır. Örneklem ise tabakalı ve küme örnekleme yöntemiyle seçilmiş 350 öğretmenden oluşmuştur. Veri toplama aracı olarak Yenilmez ve Yolcu (2007) tarafından geliştirilen “Öğretmen Davranışlarının Yaratıcı Düşünme Becerilerinin Gelişimine Katkısı Anketi” kullanılmıştır. Anket hiç, bazen, sıkça, hep şeklinde 4’lü likert tipinde 17 maddeden oluşmaktadır. Anket internet ortamında uygulanarak veriler toplanmıştır. Katılımda dürüstlük, içtenlik ve gönüllülük esas alınmıştır. Veriler SPSS programı ile t-testi ve tek yönlü varyans analizi ile çözümlenmiştir. Kullanılan anketten toplam puan elde edildiği için geçerlik araştırması yapılmış ve iki boyutlu ve 17 maddeden oluşan bir ölçek olduğu sonucuna ulaşılmıştır.  Araştırma sonucunda öğretmenlerin öğrencilerin yaratıcı düşünme becerilerine orta ve yüksek düzeyde katkıda bulunduğu gözlenmiştir. Öğretmenlerin yaratıcı düşünceyi destekleme davranışlarının cinsiyete, tecrübeye, yaşa, branşa, çalıştıkları okul türüne, mezun olunan fakülteye, eğitim seviyesine ve aldıkları hizmetiçi eğitim sayısına göre farklılaşmadığı gözlenmiştir. Araştırma bulguları literatürle tartışılarak önerilerde bulunulmuştur.  

Anahtar Kelimeler:

The Examination Of Teachers’ Behaviours On Creative Thinking Supportiveness
2017
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to investigate contributions of teachers’ behaviors on students’ creative thinking abilities. The population of study consist of mathematics, physic, chemistry and biology teachers employed in Anatolian high school, science high school, social science high school, sport high school and fine arts high school. The sample of study is 350 teachers who was chosen by stratified sampling and cluster sampling method. As data collection tools, Contributions of Teachers’ Behaviors on Creative Thinking Abilities questionnaire as developed by Yenilmez & Yolcu (2007). The questionnaire has 17 items which is 4 point Likert scale. Data was collected via online forms. Honesty, sincerity, and volunteerism were based for participation. Independent samples t-test and one-way ANOVA was conduct via SPSS for data analysis. Due to the fact that total score of the questionnaire could be calculated, validity study was conducted. As a result of validity study, it was observed that the scale had 2 factors and 17 items. As a result of research, it has been observed that teachers contributes medium and high level on creative thinking abilities. It has been also identified that gender, experience, age, subject matter, the high school type they employed, school which was graduated, education level and attend to in-service training were not significant factors in teachers’ creativity fostering behaviors. The results were discussed with literature.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Adıyaman University Journal of Educational Sciences

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 145
Atıf : 891
Adıyaman University Journal of Educational Sciences