Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 23
 İndirme 7
İklim Politika Belgelerinde İklim Dostu Kentler ve Dirençlilik Stratejileri
2023
Dergi:  
HUMANITAS - Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

İklim değişikliği sonucunda iklim değişikliği /afeti ile küresel ısınma, orman yangınları, ani ve büyük seller, su ve gıda kaynaklarının tükenmesi, COVID-19 pandemisi ve diğer salgınlar gibi birçok afetle karşı karşıya kalan dünya nüfusu, bu afetlerle mücadele sürecinde acil eylem planlarının geliştirilmesine ve çözüm önerilerinin ivedilikle uygulanmasına ihtiyaç duymaktadır. Küresel sorunların çözümü ulus üstü ve uluslararası platformlar aracılığıyla geliştirilen stratejilerin tüm ülkeler tarafından benimsenerek uygulamaya geçilmesi ile başarıya ulaşabilecektir. 2015 yılında, Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen “Gündem 2030: BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA)”, 17 amaç ve 169 alt amaçtan oluşmaktadır. Yayınlanan metin içerisinde yer alan 13. Amaç “İklim Eylemi” başlığını taşımaktadır. Birleşmiş Milletler, 2019 yılında “Birleşmiş Milletler İklim Eylem Planı 2020-2030” başlığıyla farklı bir strateji belgesi yayınlamıştır. 2030 yılı itibariyle dünya nüfusunun %60’ının, 2050'de ise % 68’inin kentlerde yaşayacağı öngörülmektedir. Dolayısıyla kentler, yayınlanan belgelerde küresel sorunların çözümünde ve evrensel stratejilerin uygulanmasında ideal alanlar olarak kabul edilmektedir. Türkiye, 2012 yılında Türkiye’nin İklim Değişikliği Uyum Stratejisi ve Eylem Planı’nı (2011–2023) hazırlanmıştır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2019–2023 dönemi Stratejik Planı yayınlanmıştır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ismi 29 Ekim 2021 tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak değiştirilmiştir. Kasım 2021 tarihinde ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 2022–2023 dönemi Stratejik Plan Hazırlık Programı yayınlanmıştır. Bu çalışmada, kavramsal çerçevede iklim dostu kentler ele alınarak sıralanan politika belgeleri üzerinden iklim değişikliği ile mücadele stratejileri incelenecek, kentler için belirlenen uluslararası hedeflerle ulusal belgelerdeki hedefler karşılaştırmalı olarak ortaya konulmuştur. Türkiye kentleri için iklim dostu kent olmada ve iklim değişikliği ile mücadelede geleceğe yönelik yol haritasının ortaya konulması hedeflenmiştir. Çalışmanın hazırlandığı süreçte Türkiye ne yazık ki 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş – Gaziantep merkezli yıkıcı depremler ve 15 Mart 2023 tarihinde Şanlıurfa, Adıyaman ve Malatya'da meydana gelen sel afeti ile karşı karşıya kalmıştır. Bu çalışmanın ana odağı afet yönetimi ve politikaları ile ilgili olmasa da sonuç bölümünde iklim politika belgelerinde geçen afete dirençli çevreyi de kapsadığı düşünülen hedeflere de değinilmiş ve değerlendirme yapılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Climate-friendly Cities and Resistance Strategies in Climate Policy Documents
2023
Yazar:  
Özet:

The world’s population facing many disasters as climate change/afety and global warming, forest fires, sudden and large floods, water and food resources extinction, COVID-19 pandemic and other epidemics, needs the development of urgent action plans in the process of combating these disasters and the prompt implementation of solutions proposals. The solution to global problems will be achieved successfully by the implementation by all countries of strategies developed through international and transnational platforms. The Agenda 2030: UN Sustainable Development Goals (SKA) was adopted by the United Nations in 2015 and consists of 17 objectives and 169 sub-objectives. The 13th edition of the text. The theme is “Climate Action”. The United Nations has published a different strategy document in 2019 entitled “United Nations Climate Action Plan 2020-2030”. It is predicted that by 2030 60% of the world’s population will live in cities, and by 2050 68% will live in cities. Therefore, cities are considered as the ideal areas for solving global problems and implementing global strategies in published documents. Turkey prepared its Climate Change Adjustment Strategy and Action Plan (2011-2023) in 2012. The Ministry of Environment and Urbanism has published the Strategic Plan for the period 2019-2023. The name of the Ministry of Environment and Urbanism was changed to the Ministry of Environment, Urbanism and Climate Change on 29 October 2021. In November 2021, the Ministry of Environment, Urbanism and Climate Change published the Strategic Plan Preparation Program for the period 2022-2023. In this study, climate-friendly cities in the conceptual framework will be discussed through the policy documents ranked on strategies to fight climate change, cities have been compared with the objectives in the national documents. The aim of the cities in Turkey is to reveal a road map to the future in the fight against climate change. During the process of preparation of the study, Turkey has unfortunately faced devastating earthquakes in Kahramanmaraş-Gaziantep on 6 February 2023 and the flood catastrophe in Sanlıurfa, Adyaman and Malatya on 15 March 2023. Although the main focus of this study is not related to catastrophic management and policies, the result section also points to the objectives considered to cover the catastrophic environment and the climate policy documents.

Anahtar Kelimeler:

0
2023
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


HUMANITAS - Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 498
Atıf : 639
2023 Impact/Etki : 0.088
HUMANITAS - Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi