Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 10
 Görüntüleme 24
 İndirme 4
Kız Üniversite Öğrencilerinde Yeme Tutumunun Kişisel Beden İmajı Algısı ile İlişkisi
2013
Dergi:  
Beslenme ve Diyet Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışma üniversite öğrencilerinin yeme tutumlarına ilişkin bilgi sahibi olmak ve bu tutumları kişisel beden algıları ile ilişkilendirmek üzere yürütülmüştür. Bireyler ve Yöntem: Çalışmanın örneklemini Ankara’nın farklı üniversitelerinde ve bölümlerinde öğrenim görmekte olan 500 gönüllü kız öğrenci oluşturmuştur. Öğrencilerin yaş ortalaması 21.3±1.90 yıldır (17-29 yaş). Rastgele randomize olarak seçilen katılımcılarla yüz yüze görüşme yapılarak, genel özelliklerini belirlemeye yönelik bir soru kağıdı ve Yeme Tutumu Testi-26 (EAT-26) uygulanmıştır. EAT-26 skoru 20’ye eşit veya 20’nin üzerinde olan öğrenciler yeme sorunları olan bireyler olarak tanımlanmıştır. Beden kütle indeksi (BKİ) katılımcıların bildirdiği vücut ağırlığı ve boy uzunluğu değerleri kullanılarak kilogram/ metrekare (kg/m2) cinsinden hesaplanmıştır. Katılımcılar BKİ değerlerine göre zayıf (<18.5), normal (18.5-24.9), hafif şişman (25.0- 29.9) ve şişman (≥30.0) olmak üzere dört grupta sınıflandırılmıştır. Öğrencilerin kişisel beden algıları ‘çok zayıf’, ‘zayıf’, ‘normal’, ‘şişman’ veya ‘çok şişman’ olarak sorgulanmış ve bu değerlendirmeleri BKİ değerleri ile ilişkilendirilmiştir. Bulgular: Beş yüz katılımcının %8.8’inin toplam EAT-26 skoru 20’nin üzerindedir. Ortanca skor değeri 8.0 (0.0-37.0) olarak saptanmıştır. Öğrencilerin EAT-26 skorları yaş, sınıf, öğrenim gördükleri bölüm veya kalınan yere göre önemli farklılık göstermezken (p>0.05), BKİ, kişisel beden algısı ve bunun doğruluğuna göre önemli farklılık göstermektedir (her biri için p<0.05). EAT-26 skorları 20’nin üzerinde olan 44 katılımcının %13.6’sı zayıf, %68.2’si normal, %13.6’sı hafif şişman, %4.5’i ise şişmandır. Katılımcıların BKI ve algılanan vücut imajına göre EAT-26 skorlarının dağılımları arasındaki fark istatistiksel olarak önemli bulunmuştur (χ2= 243.557, p=0.001). Genel olarak, öğrencilerin %71.0’ı beden imajını doğru olarak değerlendirmiştir. Sonuç: Bu çalışmada anormal yeme tutumuna sahip üniversite öğrencisi sayısı önemli oranda olmasa da, öğrencilerin yeme tutumları BKİ’leri ve algıladıkları beden imajlarına göre belirgin düzeyde farklılık göstermiştir. BKİ değerleri <18.5 kg/m2 veya ≥25 kg/m2 olan ile kişisel beden imajı algısı doğru olmayan öğrenciler yeme tutumları açısından daha detaylı ele alınmalıdırlar.

Anahtar Kelimeler:

Relationship with the perception of the personal body image of the girl's eating attitude in college students
2013
Yazar:  
Özet:

Purpose: This study is carried out to acquire knowledge about the eating attitudes of university students and to associate these attitudes with personal body perceptions. Individuals and Method: The sample of the study was formed by 500 volunteer girls students who are studying in different universities and departments in Ankara. The average age of students is 21.3±1.90 years (17-29 years). Through randomly randomly selected participants, a question paper and eating attitude test-26 (EAT-26) were applied to determine their general characteristics. The EAT-26 score is equal to 20 or more students are defined as individuals with eating problems. The body mass index (BMI) is calculated by the body weight and length values reported by the participants from the kilogram/m2 (kg/m2). Participants were classified into four groups, weak (<18.5), normal (18.5-24.9), lightweight (25.0-29.9) and obese (≥30.0) according to the BCI values. The personal body perceptions of students are questioned as ‘very weak’, ‘weak’, ‘normal’, ‘sweat’ or ‘very obese’ and these assessments are associated with the BCI values. Results: 8.8% of the five hundred participants’ total EAT-26 score is above 20. The average score is 8.0 (0.0-37.0). Students' EAT-26 scores do not differ significantly according to age, class, part of study or place of residence (p>0. 05), the BMI significantly differs according to the perception of the personal body and its accuracy (p<0.05 for each). 13.6 percent of 44 participants with EAT-26 scores above 20 are weak, 68.2 percent normal, 13.6 percent lightly obese and 4.5 percent obese. According to the participants’ BKI and the detected body image, the difference between the distribution of EAT-26 scores was statistically significant (χ2=243.557, p=0.001). Overall, 71.0% of students assessed their body image correctly. Result: Although the number of university students with an abnormal eating attitude is not significant in this study, the students’ eating attitudes have shown a significant difference according to their BCIs and body images they perceive. Values are <18 . Students with 5 kg/m2 or ≥25 kg/m2 with the personal body image perception not correct should be more detailed in terms of their eating attitudes.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Beslenme ve Diyet Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.173
Atıf : 2.892
Beslenme ve Diyet Dergisi