Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 59
 İndirme 9
 Sesli Dinleme 1
FEN ÖĞRETİMİNDE KARİKATÜR KULLANIMI HAKKINDA TÜRKİYE’DE İLKOKUL ve ORTAOKUL DÜZEYİNDE YAPILAN ÇALIŞMALARIN İNCELENMESİ
2021
Dergi:  
International Journal Of Eurasia Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Kavram karikatürleri, günlük hayattaki bilimsel bir olayla ilgili fikirleri karikatürsel olarak karakterler yardımıyla sunan, tartışma biçiminde oluşturulmuş konu ile ilgili zıt düşünceleri içeren görsel çizimlerdir. Ülkemizde Fen bilimleri eğitim programının yapılandırmacı yaklaşım ve felsefesi göz önüne alındığında bu yıllarda çocuklara sunulan kavram karikatürleri gibi destekleyici ve zengin öğretim yöntemleri onların bilimsel kavramları anlamlandırmalarını kolaylaştıracaktır. Bu çalışmada ortaya koyulan sonuçlar ile ilkokul ve ortaokul fen eğitiminde karikatürlerin kullanılmasının, bilimi anlamlı, ilgili ve öğrenciler için erişilebilir kılmanın bir yolu olması ve bilime olan ilginin artmasına da yardımcı olması açısından önemli olduğu düşünülmektedir.  Bu çalışmada Türkiye’de ilkokul ve ortaokul düzeyinde fen öğretiminde karikatür veya kavram karikatürü kullanımı hakkında yapılmış araştırmaların betimsel içerik analizinin yapılması amaçlanmıştır. Çalışmanın örneklemini 39 araştırma oluşturmaktadır. 23 yüksek lisans tezi, 15 makale ve 1 doktora tezinin incelendiği çalışmada, araştırmaların daha kolay analiz edilebilmesi adına A1, A2, … A39 şeklinde kodlamalar yapılmıştır. Ulaşılan bulgular belirli kategorilere ayrılarak tablo ve grafiklerle verilmiştir. Çalışma sonucunda araştırmaların sıklıkla “Fen öğretiminde karikatür kullanımının katılımcıların akademik başarıları üzerindeki etkisini belirlemek” amacı ile yapıldığı görülmüştür. Araştırmaların yöntemlerine göre en fazla nicel yöntemlerden yarı deneysel ve deneysel yöntemlerin kullanıldığı belirlenmiştir. Analize tabi tutulan araştırmaların çalışma grupları dağılımları incelendiğinde araştırmaların örneklemlerinin en fazla 7. sınıf düzeyinde öğrencilerden oluştuğu görülmüştür. Konu alanlarına göre analiz edildiğinde araştırmada en fazla “Canlılar ve Yaşam” konu alanı üzerinde çalışıldığı tespit edilmiştir. Araştırmaların yapılma sürelerine bakıldığında sıklıkla 4-6 hafta arasında yapıldığı, ortak sonuçlarının ise en fazla “Fen eğitiminde karikatür kullanımının katılımcıların akademik başarılarını olumlu yönde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.” olduğu belirlenmiştir. Çalışmanın, fen öğretiminde karikatür ve kavram karikatürü üzerine yapılmış araştırmaları bir araya getirerek sunması nedeniyle alanda çalışma yapacak araştırmacılara organize bir kaynak oluşturduğu düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Review of the work done at the primary and secondary level in Turkey on the use of caricature in FEN teaching
2021
Yazar:  
Özet:

Conceptual cartoons are visual drawings that contain opposite thoughts on the subject created in the form of discussion, which cartoonically present ideas about a scientific event in everyday life with the help of characters. Given the structural approach and philosophy of the Science Education program in our country, supporting and rich teaching methods such as conceptual cartoons presented to children in these years will make it easier for them to understand their scientific concepts. The results presented in this study and the use of cartoons in primary and secondary school science education is considered important in terms of being a way to make science meaningful, relevant and accessible to students and also helping to increase interest in science. In this study in Turkey at the primary and secondary school level, it is intended to do the visual content analysis of research done on the use of cartoon or concept cartoon in science teaching. The study consists of 39 studies. In the study of 23 master theses, 15 articles and 1 doctoral thesis, codes were made in the form of A1, A2, ... A39 in order to make research easier to analyze. The findings were given by tables and graphs, divided into certain categories. The results of the study found that the research was often done with the aim of “defining the impact of the use of cartoons on the academic achievements of the participants in the FEN teaching”. According to the methods of the research, the most quantitative methods were used by semi-experimental and experimental methods. When the study was conducted to study the distribution of the study groups, the examples of the study were found to be made up of students at the 7th grade. When analysed according to the subject areas, the study found that the subject area was most "animals and life". With regard to the duration of the research, it was often done between 4-6 weeks, and the most common results were achieved to the conclusion that the use of cartoons in FEN training positively affects the academic achievements of the participants. It is determined. The study is believed to create an organized resource for researchers to work in the field because it brings together the research done on cartoon and concept cartoon in the teaching of science.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




International Journal Of Eurasia Social Sciences

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 864
Atıf : 1.913
2023 Impact/Etki : 0.075
International Journal Of Eurasia Social Sciences